CNBC’nin haberine göre, dijital tokenlar, internet alışverişlerinde kart numaralarının yerini alacak. Bu tokenlar, her işlem için rastgele oluşturulacak ve böylece internet sahteciliklerinin önüne geçilecek. Mastercard, bu uygulamanın hayata geçirilmesi için bankalar, fintek şirketleri, e-ticaret firmaları ve diğer sektör ortaklarıyla şimdiden iletişim halinde olduklarını belirtti.
Yeni sistem devreye girdiğinde, tüketiciler internet alışverişlerini tek tıkla yapabilecekler. Mastercard, bu uygulamanın anlık ve rastgele oluşturulan tokenlar sayesinde internet sahteciliklerini azaltacağını savunuyor. Şifreler yerine de Mastercard geçiş anahtarı (passkey) adı verilen bir uygulama kullanılacak. Kullanıcılara parmak iziyle biyometrik onay sağlama imkanı da tanınacak. Tokenlar otomatik olarak yenileneceği için, kullanıcıların kart değişikliklerinde yeniden kaydetme sorunu yaşamalarının önüne geçilecek.
Junniper Research’ün araştırmasına göre, 2028 itibarıyla internet ödemeleri alanında sahtecilik yıllık 98 milyar dolara ulaşacak. Önümüzdeki beş yıllık süreçte toplamda 360 milyar dolarlık bir dolandırıcılık hacmi bekleniyor. Mastercard’ın tokenlaştırma projesiyle bu miktarın yüzde 50 oranında azaltılacağı öngörülüyor.
Kredi kartları, 1950’lerden itibaren kullanımda olup, Türkiye’ye gelişi daha geç olsa da Avrupa ve Amerika’da hızla yaygınlaştı. İnternet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte kredi kartlarının kullanımı da giderek arttı. 1970’lerin sonuna kadar kredi kartı ödemelerinde kart numaraları manuel olarak kontrol edilip banka aranıyordu. Daha sonra manyetik şerit teknolojisi ile bu süreç kolaylaştırıldı. Günümüzde ise yaygın olarak kullanılan kartların içinde mikroçipler bulunuyor.