Kredi kartlarında yeni dönem: BDDK’dan sert düzenleme

Kredi kartlarında yeni dönem: BDDK’dan sert düzenleme

KREDİ KARTI LİMİTLERİ REKOR SEVİYEYE ULAŞTI

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından yayımlanan raporda, kredi kartı kullanıcılarının yüzde 45,3’ünün 100 bin TL ve üzeri bir limite sahip olduğu belirtildi. Bu oran, kredi kartı kullanımında tarihi bir zirveyi işaret ediyor. Ayrıca, 2022 yılında yüzde 14,5 olan yüksek limitli kredi kartlarının kredi risk payı, 2024’te yüzde 85,5’e çıkarak ciddi bir artış gösterdi.

BDDK’DAN KREDİ KARTI LİMİTLERİNE SIKI DENETİM

BDDK’nın yeni düzenlemesiyle, bankalar tarafından müşterilere tanınacak kredi kartı limitleri, müşterinin aylık gelirinin 8 katını geçemeyecek. Bu düzenleme kapsamında, kredi kartını bir yıldan kısa süredir kullananlar için limit, aylık gelirin 4 katı ile sınırlı olacak. Bir yıldan uzun süredir kredi kartı kullanan ve ödeme performansı düzenli olan müşteriler ise aylık gelirlerinin 8 katı oranında bir limite sahip olabilecekler.

Mevcut kredi kartı limitleri de BDDK’nın denetimi altında incelenecek ve yeni düzenlemelere uyumlu hale getirilecek. Bu adımlar, hem bireylerin kredi riskini azaltmayı hem de genel ekonomik dengeleri korumayı amaçlıyor.

EKONOMİK SOĞUMA HEDEFLENİYOR

Bu düzenleme, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yılın üçüncü enflasyon raporunda dile getirdiği enflasyonla mücadele çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor. Enflasyon hedeflerinin tutturulması amacıyla alınan bu tedbirler, kredi kartı limitlerinin kontrol altına alınarak harcamaların sınırlandırılmasını ve ekonomide bir soğuma sağlanmasını hedefliyor.

YÜKSEK LİMİTLİ KARTLAR MERCEK ALTINDA

BDDK, özellikle dar ve orta gelirli kesimlere sunulan yüksek limitli kredi kartlarını mercek altına alacak. Bankaların, yeni düzenlemelere uygun olarak kapsamlı bir çalışma yapmaları istenirken, bu kurallara uymayan bankalar ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalacak. Bu adımlar, kredi kartı kullanıcılarının mali sorumluluklarını daha sağlıklı bir şekilde yönetmelerine olanak tanıyacak ve bankacılık sektöründe sürdürülebilir bir büyüme sağlanmasına katkıda bulunacak.

Exit mobile version