Kripto girişimi Lejilex, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile karşı karşıya

Kripto girişimi Lejilex, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu ile karşı karşıya

Geçtiğimiz yıl kurulan ve 2024 sonunda kendi kripto borsasını açmayı planlayan Teksas merkezli Lejilex, iş modelinin menkul kıymet yasalarını ihlal etmeyeceğine dair mahkemeden önceden bir karar talep ediyor. Firma, SEC’in kripto varlık satışlarını menkul kıymet işlemi olarak sınıflandırmaya çalıştığını ve düzenleyici yetkisini genişletmeye yönelik bir “dönüştürücü hamle” peşinde olduğunu iddia ediyor.

Öte yandan SEC, Lejilex’in mahkemeden kripto paraların hiçbir koşulda menkul kıymet olarak sayılmayacağı yönünde bir karar almaya çalıştığını öne sürüyor. SEC ayrıca, Lejilex’in herhangi bir yaptırım kararıyla karşı karşıya kalmadığını belirterek, bu davanın açılmasının yasal zeminini sorguluyor.

Lejilex, Şubat ayında mahkemeden mevcut kripto varlıkların listelenmesinin menkul kıymet yasalarını ihlal etmeyeceği yönünde karar vermesini talep etmişti. Lejilex’in kurucu ortağı Mike Wawszczak, “Keşke işimizi başlatıyor olsaydık, ama şu anda burada, bir dava açmak zorundayız,” diyerek, mahkemenin vereceği kararı beklediklerini ifade etti.

4 Ekim’de X (eski Twitter) üzerinden açıklama yapan Coinbase’in baş hukuk müşaviri Paul Grewal, SEC’in kripto varlık işlemlerinin menkul kıymet işlemi olup olmadığını belirleme konusundaki argümanlarında tutarsızlıklar olduğunu öne sürdü. Grewal, “Bu şaşırtıcı, çünkü bizim davamızda tam tersini savundular,” diyerek, SEC’in Coinbase’e karşı açtığı davada kripto paraların kayıt dışı menkul kıymet olduğunu iddia ettiğini hatırlattı.

Grewal, SEC’in farklı mahkemelerde farklı argümanlar öne sürmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti ve “Bu, bizim adımıza hareket eden bir hükümettir. Bir mahkemede bir şey söyleyip, başka bir mahkemede tam tersini söylemesi hoş görülmemelidir. Daha iyisini hak ediyoruz,” diye ekledi.

Bu hafta, Ripple yöneticileri ve avukatları da SEC’i hedef aldı. SEC’in 2023’teki mahkeme kararına karşı itiraz ederek, XRP’nin ikincil piyasalardaki satışlarının menkul kıymet olmadığına dair verilen kararı temyize taşıması kripto camiasında tepkiyle karşılandı.

Exit mobile version