Kuyumcuların ellerinde kaldı! Kapış kapış gidiyordu şimdi kimse almıyor: Böyle giderse kimse satmayacak

Kuyumcuların ellerinde kaldı! Kapış kapış gidiyordu şimdi kimse almıyor: Böyle giderse kimse satmayacak

Yaz sonunda görülen gurbetçi alımlarının düşük olması durumunda Ağustos ve eylül aylarında %20 oranında bir daralma yaşandığı görüldü. Tüketicilerin Yatırım için altın dışındaki takı alımlarında yaşanan düşüş işaret edilirken yılın geriye kalan aylarında umut vadeden bir tablonun oluşmadığı da belirtildi. Daralma oranının Yıl sonuna kadar %25 ile %30 seviyelerine ulaşması bekleniyor.

Mücevherat sektöründe Haziran sonuna kadar daralmanın hissedilmediği belirtilirken Ağustos ve eylül aylarında satışların eksilere düştüğünü belirten Güzeliş, “Yani yüzde 20 gibi bir kaybımız var. Ama bu yüzde 20 ile yetinilmeyecek, yüzde 30’ları bulacak” değer­lendirmesini yaptı. Fiyatı art­tığı için tüketicinin daha çok emtia olarak altına yöneldiğini ifade eden Güzeliş, takı sektö­ründe umutlarının yılbaşı, sev­gililer günü ve anneler günü ol­duğunu belirterek, “Beş ay da­ha az çok işimiz olur. Sonrası belirsiz” sözlerini dile getirdi.

Uluslararası mücevher endüstrisinin bir arada buluştuğu IJS Istanbul Jewelry Show’u değerlendiren Kerim Güzeliş, fuarın beklentinin altında gerçekleştiğini ifade etti. Ortadoğu’da yaşanan savaş nedeniyle beklentilerin zaten aşağıda olduğunu dile getiren Güzeliş, beklentinin çok daha altında görüldüğünü ve birçok ziyaretçinin havaalanından geri döndüğünü aktardı. Fuar için dolu olan otel rezervasyonlarının bile iptal edildiğini dile getiren Güzeliş, sektörün buluşma noktasında olduğu önemli etkinliğe birçok kişinin katılmadığını vurguladı.

Mücevherat ve pırlanta takı sektöründe yönelimleri açıklayan Kerim Güzeliş, “Su yolu kolyeler, renkli taşlar, baget setler, alternatif taşlar ön plana çıkıyor. Tüketici daha çok hikayesi olan takılara yöneliyor. Bizim de 10-12 tane hikayesi olan koleksiyonumuz var” açıklamalarında bulundu.

Altında ithalat kotasının sektöre yansımaları hakkında da açıklamalarda bulunan uzman isim, belirli kişilere izin verildiğini söyleyerek ithal edemediklerinin altını çizdi. Kota nedeniyle fiyatta karaborsa gibi bir yapı oluştuğunu işaret eden Güzeliş, talebin fazla olduğunu ancak arzın az olması durumunda makas fiyatının arttığını söyledi. Pırlanta, altından mamül mala gümrük vergisi gelmesinde bir sakınca olmadığını aktaran uzman isim yerli piyasada daha güçlü bir yapı oluşacağına dikkat çekti. Güzeliş, “Ama bir paradoks var. Bir yandan vergi konuyor bir yandan kota uygulanıyor. Bu sefer de altın ihracatı yapamıyoruz. Bunların regüle edilmesi gerekiyor.” dedi.

Exit mobile version