Mahfi Eğilmez Açıkladı: Asgari Ücret Ne Kadar Artırılmalı?

Mahfi Eğilmez Açıkladı: Asgari Ücret Ne Kadar Artırılmalı?

İktisatçı Mahfi Eğilmez de asgari ücret zammına ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Asgari ücretin gelmesi gereken seviyesini açıklayan Mahfi Eğilmez, “Yüzde 50’nin altında yapılacak zammın 2025 için beklenen enflasyonun bile yarısında kalacağını görmüş oluruz” ifadelerini kullandı.

Eğilmez, diğer gruba ilişkin olarak da, “Bu görüşün karşısındaki grup ise emeği temsil edenler, bazı akademisyenler, bazı iktisatçılar ve emeği açlığa mahkûm ederlerse bunun önünde sonunda sermayeyi de vuracağının bilincinde olan az sayıda iş insanından oluşuyor. Bu görüşte olanların asgari ücret artışının oranı konusundaki görüşleri farklı olabiliyor. Bazıları geçmiş enflasyon kadar zam verilmesini savunurken bazıları geçmiş enflasyona yakın ama onun altında, bazıları da geçmiş enflasyonun üzerinde artış yapılmasını savunuyor” ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin ve emekli maaşları dahil olmak üzere bütün ücretlerin geçmiş dönemlerdeki enflasyon kadar artırılması gerektiğini düşünenlerle aynı fikirde olduğunu belirten Mahfi Eğilmez, yazısında şu ifadelere yer verdi:

Asgari ücret 2024 başında bütün yıl uygulanmak üzere 17.002 lira (net) olarak belirlenmişti. 2024 yılında yıllık ortalama enflasyon oranının yüzde 50 dolayında olacağı düşünülürse asgari ücretin 2024 yılı süresince yitirdiği satın alma gücünü yeniden yakalayabilmesi için 2025 başında en az bu oranda zam yapılması gerekir. Ki bu da asgari ücretin (17.002 x 1,50 =) 25.503 lira olarak belirlenmesi demektir.

Exit mobile version