Mahfi Eğilmez’den TÜİK’e şeffaflık çağrısı: Fiyatları açıklayın kurtulun

Mahfi Eğilmez’den TÜİK’e şeffaflık çağrısı: Fiyatları açıklayın kurtulun

CNBC-e’de Son Baskı programında ekonomideki son gelişmeleri değerlendiren Mahfi Eğilmez, TÜİK’in madde fiyatlarını açıklamamasına yönelik eleştirilerine yanıt verdi. Eğilmez, “TÜİK’in eleştirilere verdiği yanıtlar beni tatmin etmiyor. 2022’nin nisan ayına kadar bu veriler açıklanıyordu, sonra durduruldu. Bu kadar tartışma varken inat etmenin bir anlamı yok. Fiyatları açıklayın ve bu tartışmaları bitirin” şeklinde konuştu.

Eğilmez, TÜİK’in açıklamalarında matematik ve Türkçe hatalarının bulunduğunu belirterek, “TÜİK’in açıklamalarını mutlaka editör kontrolünden geçirmesi gerekiyor. Bu şekilde hem yanlışlıkların önüne geçilmiş olur hem de tartışmalar azalır” dedi.

TÜİK Başkanı Erhan Çetinkaya’nın “Şirket karlarına bağlı fahiş fiyat artışı var” açıklamasına değinen Eğilmez, “Açıklanan enflasyon ile gerçek enflasyon arasında fark olduğunu düşünüyoruz. Eğer enflasyon yüzde 120 ise ve firmalar buna göre fiyat artırıyorsa, haksız değiller” ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında işsizlik oranının yüzde 8,4’e gerilemesini de değerlendiren Eğilmez, “Ekonominin soğuması lazım ki enflasyon düşsün. Ancak sanayi üretiminde bir çöküş olmadığı için enflasyonun baz etkisi dışında düşmesi zor görünüyor” dedi.

Asgari ücret artışına yönelik talepleri de değerlendiren Eğilmez, “Enflasyonu kontrol altına almak için asgari ücreti artırmamak doğru bir yaklaşım değil. Asgari ücret açlık sınırının altında kalmamalı. Kamu israfının azaltılması ve gelir kaçıranların vergilendirilmesi gibi önlemler alınmalı” diye konuştu.

Exit mobile version