Memur ve emekliler için geri sayım başladı! Maaşlara ne kadar zam yapılacak?

Memur ve emekliler için geri sayım başladı! Maaşlara ne kadar zam yapılacak?

Milliyet’e konuşan SGK Uzmanı Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“2024 yılının ilk 6 ayına ilişkin enflasyon verisi için sayılı günler kaldı. Belirlenecek enflasyon ile memur, emekli memur, SSK ve Bağkur emeklilerinin maaşları kanunen enflasyon farkı adı altında yeniden hesaplanacak. Haziran ayı enflasyon verisi Temmuz ayının 3’ü itibarıyla sabah 10.00’da TÜİK tarafından açıklanacak.

İlk beş aylık enflasyon verisi %22,72 olarak kesinleşti diyebiliriz. Haziran ayı enflasyonunun Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre tahmini %2,52 oranında çıkması beklenmektedir. O zaman ilk 6 aylık veri %25,81 civarında oluşacağından ötürü bu rakam SSK ve Bağkur emeklilerinin kök aylıklarına yapılacak maaş farkını temsil etmektedir.

Memur ve memur emeklilerininki ise toplu sözleşme ile belirlenmektedir. Orada da toplu sözleşme iki yıllığına imzalanmış ve 2024 ilk yarıyılında %15, ikinci yarıyılı için %10 olarak imza altına alınmıştı. Bu kapsamda memur ve memur emeklileri 20,34 oranında zam farkı alacaklar.

2023 yılı Temmuz ayında memurlara verilen 8.077 TL’lik seyyanen zam memur emeklilerine verilmemişti. Telafi olarak onun yerine memur emeklisi ve SSK, Bağkur emeklilerinin zam oranları eşitlenmişti. Daha da geriye gidersek memur dahil bütün emeklilerin zam oranlarının önceki dönemlerde eşitlendiğini defalarca görmüştük.

Bu dönemde ise memur emeklileri ile SSK ve Bağkur emeklilerinin zam oranları eşitlenebilir. Memurlar için bir eşitleme durumu söz konusu olmayacaktır.

Ekonomik olarak uygulanan bir sıkı para politikası mevcut. Ancak emeklilerimizin geçim derdinden dolayı mutlaka maaşların eşitlenmesi gerektiğini hatta refah payı bile verilmesi gerektiğini vurgulamak isterim.

Exit mobile version