Kararın açıklanmasının ardından temmuz ayında aylık enflasyonun sınırlı bir artış gösterdiği ancak ikinci çeyrek ortalamasının altında kaldığı belirtildi. Üçüncü çeyreğe ilişkin göstergeler, yurt içi talebin yavaşlayarak enflasyonist etkilerin azaldığını gösterdi. Hizmet enflasyonunda iyileşmenin gecikeceği, mal enflasyonunun düşmesine rağmen hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın riskleri artırdığı ifade edildi.
Kararda, parasal sıkılaştırmanın etkilerini göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar verildiği, ancak enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskler karşısında ihtiyatlı bir duruşun sürdürüleceği vurgulandı. Aylık enflasyonda belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası uygulanacak, gerekirse bu duruş sıkılaştırılacak.
Kurul kararına ilişkin basın duyurunda, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir” ifadeleri yer aldı.
Kararda ayrıca, “Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” ifadeleri kullanıldı.
Geçtiğimiz ay, Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit tutmuştu.
AA FİNANS: AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tamamı, TCMB’nin ağustos ayında politika faizini yüzde 50’de sabit bırakmasını bekliyordu. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentisi ise ortalama yüzde 46,50 olarak hesaplandı. TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, cari ay sonu politika faizi beklentisi yüzde 50, 3 ay sonrası için ise yüzde 48,10. 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise yüzde 34,57’den yüzde 33,30’a düştü.
BLOOMBERG: Bloomberg’in anketine katılan ekonomistlerin tamamı faizin yüzde 50’de bırakılacağını söyledi.