Merkez Bankası’ndan ‘konkordato’ analizi: Ekonomide ağırlığı düşük şirketler

Merkez Bankası’ndan ‘konkordato’ analizi: Ekonomide ağırlığı düşük şirketler

İş dünyasından ekonomik kriz uyarısı: Batmamaya çalışıyoruz

Raporda, konkordato sürecine giren firmaların büyük kısmının, finansal sıkılaşmadan önce de yüksek borçluluk ve düşük likidite sorunları yaşadıkları vurgulandı. Bu firmaların finansal yapılarına bakıldığında, genel borçluluk seviyelerinin diğer firmalara kıyasla oldukça yüksek, likidite oranlarının ise belirgin şekilde düşük olduğu tespit edildi. Konkordato firmalarının ticari borçlarının, toplam varlıklarına oranının yüzde 36 seviyesinde olduğu belirtilirken, diğer firmalarda bu oranın sadece yüzde 11 düzeyinde olduğu açıklandı.

Ayrıca, konkordato talebinde bulunan firmaların hazır değer olarak adlandırılan kasa ve banka hesaplarının, kısa vadeli yükümlülüklerine oranının yalnızca yüzde 2 olduğu, bu oranın diğer firmalarda ise yüzde 8 civarında olduğu belirtildi. Bu veriler, konkordato talep eden firmaların ciddi likidite sorunları ile karşı karşıya olduklarını ortaya koydu.

İflas krizi büyüyor, herkes bir bir işten çıkarılıyor! 7 ayda 15 bin şirket kapandı: Böyle giderse….

Reuters: İşten çıkarma ve iflas dalgasına hazırlanın

Analize göre, konkordato talebinde bulunan firmaların büyük bir kısmının finansal sıkılaşma öncesinde de ciddi sorunlarla mücadele ettiği görüldü. Parasal sıkılaştırmanın başladığı 2023 yılının haziran ayı itibarıyla konkordato ilan eden firmaların yüzde 41’inin temerrüt halinde olduğu, yüzde 61’inin yüksek borçlu ve yüzde 26’sının ise düşük likiditeye sahip olduğu belirtildi. Bu veriler, konkordato taleplerinin yalnızca parasal sıkılaştırmanın bir sonucu olmadığını, firmaların yapısal finansal zorluklarının daha önce de var olduğunu ortaya koyuyor.

İcra ve İflas Kanunu’nda yer alan konkordato hükümleri, borçlu firmalara borçlarını uzatma, indirim yapılmasını sağlama veya muhtemel bir iflastan kurtulma imkanı tanıyor. TCMB’nin analizinde, finansal stres altındaki firmaların konkordato talebiyle ödeme kolaylığı elde ederek faaliyetlerini sürdürmeye çalıştıkları belirtildi. Özellikle beklenmedik likidite şokları ve borçlanma kapasitelerine yaklaşan firmaların konkordato taleplerinde bulunduğu ifade edildi.

Exit mobile version