Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Sistem Yolda: İşte Tamamlayıcı Emekliliğin Detayları

Milyonlarca Çalışanı İlgilendiren Sistem Yolda: İşte Tamamlayıcı Emekliliğin Detayları

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren tamamlayıcı emeklilikle ilgili detayları anlattı.

Doğan yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Tamamlayıcı emeklilik sistemi, 2017 yılından bu yana uygulanan ve işverenlerin çalışanlarını zorunlu olarak bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil ettiği otomatik katılım sistemi üzerine kurgulanacak.

Ancak tamamlayıcı emeklilik başladığında, otomatik katılım sistemi sonlandırılacak. Mevcut otomatik katılım sistemindeki 7.5 milyon çalışan tamamlayıcı emeklilik sistemine devredilmeyecek, sistem sıfırdan kurulacak.

Bu süreçte, mevcut sistemde yer alan kişilere, isterlerse tüm hak ve birikimleri ile BES’e geçmeleri, istemezlerse hak ve birikimlerini alarak sistemle ilişiklerini kesmeleri sağlanacak.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, emeklilik şirketleri tarafından yürütülecek. Çalışanlar hem SGK kapsamında hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminde yer alacaklar. Emeklilik zamanı geldiğinde ise hem kıdem tazminatı hem de emekli maaşı alabilecekler.

Üstüne bir de tamamlayıcı emeklilik sisteminden birikimlerini veya maaşlarını alacaklar.

Tamamlayıcı emeklilik sisteminin otomatik katılımdan iki önemli farkı olacak. Otomatik katılımda çalışanın maaşının yüzde 3’ü sisteme aktarılırken, devletten yüzde 30 katkı geliyordu ancak işverenin katkısı yoktu.

Exit mobile version