Milyonların yaşadığı o kentte ev kiraları arşa ulaştı! Ortalama maaş, şehirdeki kiralık evlerin sadece yüzde 5’ini ödeyebiliyor

Milyonların yaşadığı o kentte ev kiraları arşa ulaştı! Ortalama maaş, şehirdeki kiralık evlerin sadece yüzde 5’ini ödeyebiliyor

Sözcü’de yer alan habere göre, ülkenin geri kalanında olduğu gibi New York’ta da maaşlar artan konut fiyatlarına ayak uyduramadı.

Emlak şirketi Zillow Group tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, New Yorklular geçen yıl ortalama 89 bin doların biraz altında kazandı. Bu rakam, çalışanların yıllık gelirlerinin yüzde 30’undan fazlasını harcamadan konut için ayda 2 bin 216 dolara kadar ödeme yapabilecekleri anlamına geliyor.

Rapora göre, ön maliyetler de hesaba katıldığında, ortalama bir çalışan bu eşiği aşmadan piyasadaki kiraların yalnızca yüzde 4,4’ünü karşılayabiliyor.

Rapora göre, geçen yıl ortalama kiralar yüzde 8,6 artışla 3 bin 475 dolara yükselirken, şehirdeki ortalama ücretler sadece yüzde 1,2 arttı. Kentteki konut açığı ise daha da kötüleşti ve konut açığı San Francisco, Chicago ve Boston’daki bölgelerin toplamını geride bıraktı.

Kentteki konut krizi en çok belli sektörlerde çalışanları etkiledi. Rapora göre, sağlık hizmetleri, gıda hazırlama ve ulaştırma hizmetlerinde çalışanlar geçen yıl 70 bin dolardan daha az kazandı.

Bu kazanç, bu sektörlerdeki çalışanların New York’taki dairelerin yalnızca yüzde 1’ini rahatça ödeyebilecekleri anlamına geliyor. Ortalama 135 bin 89 dolar kazanan teknoloji çalışanları bile piyasadaki kiralık dairelerin sadece yüzde 35’ini karşılayabiliyor.

Raporda, “Kiraya daha fazla harcama yapmak kiracıların bütçelerinde daha büyük bir delik açıyor ve ev peşinatı gibi uzun vadeli hedefler için tasarruf yapmayı zorlaştırıyor” ifadeleri yer aldı.

Exit mobile version