Milyonun bir tık altında 4 model kaldı: ‘Ayağımı yerden kessin yeter’ demek artık 1 milyon

Milyonun bir tık altında 4 model kaldı: ‘Ayağımı yerden kessin yeter’ demek artık 1 milyon

Yeni bir otomobil sahibi olmak için en az 1 milyon lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. Yüksek kur çaprazında kalan vergi etkeniyle fiyatlar artık milyon liraları görünce fiyatların katlandığı da artık gözle görüyor. Gelinen son 5 yıllık süreçte en ucuzun fiyatı yüzde 1400’ün üzerinde arttı. 69 bin 900 lira olan etiket 1.1 milyon lira seviyesine çıktı. Bunun en büyük etkileri arasında uzun süredir değişim göstermeyen matrah dilimleri yer alıyor. Bugün bakıldığında resmi olarak matrahlar yüzde 45’ten başlıyor. Fakat 45-50-60-70 seviyelerinin bu fiyatlarla adı bile geçmiyor. Fiziksel olarak vergilendirme sistemi yüzde 80’den başlayınca fiyatlar da hızla milyon liraları aşıyor. Çok değil 5 yıl önce yanda yer alan tabloda yer alan modellerin 3 haneye bile ulaşmadığı görülürken, bugün 1 milyonun altında kalan model sayısı sadece 4 adet. En ucuz otomobiller arasında listenin başında 865 bin lirayla Fiat Panda yer alıyor. Onu 960 bin liralık fiyatla Hyundai i10 takip ediyor. İki model de en küçük segment olan A sınıfında boy gösteriyor. Citroen C3 988 bin liralık etikete sahipken, Fiat Egea da 989 bin 900 liralık etiketle milyon altında kalan 4’üncü ve son model. Her ne kadar pazarın iştahı yüksek olsa da yüksek fiyatlar satış rakamlarını da etkiliyor. Son çeyreğe girdiğimiz eylül ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yıla göre yüzde 9,4 azalarak 87 bin 740 adede geriledi. Otomobil satışları yüzde 11,82 düştü. Hafif ticari araç satışları yüzde 1,6 arttı. Ocak-Eylül döneminde pazara geçen yıla neredeyse paralel seyretti. Pazar ilk 9 aylık süreçte yüzde 1 daraldı. 849 bin 892 adede imza atıldı. Bu süreçte otomobil satışları arttı hafif ticari araç satışları düştü.

Elektrikli araçların satış adetlerine baktığımızda da pazarda artan modeller sayesinde bir yükseliş durumu gözüküyor. 39 bin adet seviyesinde olan elektrikli araç satışları 60 bin adedi aştı. Sürekli değişim gösteren kararlar sonrasında üreticilerin yüzde 10’luk vergi diliminde kalabilmek için yaptığı hamleler de dikkat çekiyor. Bu baremi aşmak istemeyen birçok modele zam oranları ek vergiler çok da yansımıyor. Aralık 2023’te 6 modelin fiyatını topladığımız tabloda bugün yapılan zammın en yüksek 150 bin olduğu görülüyor. Hatta bazı elektrikli versiyonlarda fiyatlar bile geriledi.

Bu yıl sıfır araç pazarında yaşanan hareketlilik geçen yılı aratmadı. Daha fazla modelin yer aldığı yeni yılda ertelenen talep oldukça hızlı satışa dönüyor. Ocak-Eylül döneminde pazara geçen yıla neredeyse paralel seyretti. Pazar ilk 9 aylık süreçte yüzde 1 daraldı. 849 bin 892 adede imza atıldı. Bu süreçte otomobil satışları arttı hafif ticari araç satışları düştü. Geçen yıl ise 857 bin 575 adetlik satış gerçekleşmişti.

Elektrikli otomobillerin düşük vergi diliminde kalması fiyatlarını daha ulaşılabilir yapıyor. Özellikle lüks segmentte içten yanmalı otomobillere gelen yüksek vergi dilimi fiyatları patlatınca, premium elektrikli otomobillere de talep oldukça yüksek oluyor. Hatta bazı modeller de elektrikli araç satışları içten yanmalı modelleri bile geçiyor. Türkiye pazarına sunulan yeni elektrikli G Serisi de aynı kaderi paylaşacak. Aracın fiyatı G580 ile 13.5 milyon. Aynı güç ve veriye sahip olan G63 ise 25 milyon lira.

Alman üretici Mercedes-Benz geçmişe atıf yapan yeni modeli G serisi uzun bir süredir Türkiye pazarında satılıyor. Fakat son dönemde artan kur ve vergi çarpanıyla aracın fiyatı milyon liraları buldu. Yüzde 220 ÖTV ile modelin fiyatı bir anda 20 milyon liralara merdiven dayadı. Ama bu versiyonun da artık çok daha ucuz bir seçeneği geldi. Uzun bir süredir elektrikli otomobillere olan talep oldukça iyi bir seviyede gidiyor. Hatta lüks tarafta iştah daha yüksek. Bunun en büyük nedenlerinden biri de fiyat skalası. Tüketici E Serisi’nin içten yanmalı versiyonuna ödeyeceği parayla S Serisi’nin elektriklisine binebiliyor. Tablo böyle olunca lüks tarafta voltaj daha yüksek oluyor. Bugün bakıldığında Mercedes-Benz G Serisi’nin başlangıç fiyatı 17.7 milyon liradan başlayıp, 25 milyon liraya kadar çıkıyor. Fakat elektrikli versiyonu G580 13.5 milyon liralık fiyat etiketine sahip. Aynı güç tepkinme özelliklerine sahip olan G63 ile aradaki fark 12 milyon. Yani bir G63 parasına nerdeyse iki tane G580 alınabiliyor. Bu arada otomobilin vergisiz çıplak fiyatı aslında G63’ten daha pahalı. G580’in vergisiz fiyatı 7 milyon liranın biraz üzerinde. G63 ise 6.5 milyon liralık bir fiyat etiketine sahip. G63 ile G580’in güç dengelerine hızlanmalarına baktığımızda aynı verileri sunabiliyor. Bu yüzden G63’e ulaşamayan gözü artık G580’e dikecek. Menzil tarafında da çok sorun yaşanmaz. Aracın ortalama menzilinin 450 kilometre seviyesinde olduğu iddia ediliyor. Zaten G63’de o güç ve o tüketimle hemen hemen 500 kilometre gidebiliyor.

Exit mobile version