New York Borsası, Beklentileri Aşan Perakende Satışlarla Yükseldi

New York Borsası, Beklentileri Aşan Perakende Satışlarla Yükseldi

New York borsası, ABD’deki perakende satışların Temmuz ayında beklenenden fazla artması sonrası ülke ekonomisinde yaşanan resesyon endişelerini hafifleterek günü yükselişle tamamladı.

Kapanışta Dow Jones endeksi 500 puanın üzerinde değer kazanarak yüzde 1,39 artışla 40.563,06 puana yerleşti. S&P 500 endeksi de yüzde 1,61 artarak 5.543,21 puana ve Nasdaq endeksi ise yüzde 2,32 kazançla 17.591,72 puana yükseldi.

ABD’de bu hafta açıklanan enflasyon verileri, fiyat baskılarının hafiflediğini gösterirken, bugün açıklanan perakende satış verileri tüketici harcamalarının güçlü kaldığını ortaya koydu. Temmuz ayında perakende satışlar, aylık yüzde 1 ile beklentilerin üzerinde bir artış kaydetti. Bu artış, Ocak 2023’ten bu yana yaşanan en yüksek aylık artış olarak kaydedildi.

Ayrıca, ABD’de işsizlik maaşı başvuruları da düşmeye devam etti. 10 Ağustos ile biten haftada, ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 227 bine gerileyerek piyasa beklentilerinin altında kalmış oldu. Bu durum, Temmuz ayının başından bu yana en düşük seviyede gerçekleşti.

Güçlü gelen perakende satışlar ile işsizlik maaşındaki azalma, ABD Merkez Bankası (Fed)’nın Eylül ayında gerçekleştireceği toplantıda 25 baz puanlık faiz indirimine gitme olasılığını artırıyor. Para piyasalarındaki veriler, Fed’in Eylül ayında %76,5 ihtimalle 25 baz puanlık faiz indirimine gidebileceğine işaret ederken, 50 baz puanlık bir indirim olasılığı %23,5’e kadar geriledi.

Exit mobile version