Nokta atışı yapan uzman açıkladı! Emeklilere ne kadar zam geliyor? 3 Haziran diyerek duyurdu

Nokta atışı yapan uzman açıkladı! Emeklilere ne kadar zam geliyor? 3 Haziran diyerek duyurdu

Son yapılan Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre 6 aylık enflasyon %25,46 olarak hesaplandı. Mayıs ayı enflasyonunun da açıklanmasıyla beraber memur ve emeklilerin yılda 2 kere aldığı toplu sözleşme zammına ek olarak 5 aylık enflasyon farkı belli olacak. 5 aylık enflasyon farkı 3 Haziran günü TÜİK’in açıklayacağı Mayıs enflasyonu sonrasında belirlenecek.

Temmuz ayında yapılacak zamlarla ilgili merak edilenlerin cevapları ise SGK Uzmanı Özgür Erdursun’dan geldi. Erdursun, YouTube kanalında çarpıcı açıklamalar yaparak, tahminlerini paylaştı.

Emekliler için zam oranı tahminini paylaşan Erdursun, “6 aylık enflasyon oranına bakarak emekli aylıkları belirleneceği için yıllık bazdaki enflasyonla bizim bir işimiz yok. Ocak-Şubat-Mart-Nisan ve Haziran ayının enflasyon verileri ay ay açıklanıyor. 4 ayda 18.72’lik bir enflasyon oluştu. Bu enflasyon farkı SSK ve Bağ-Kur’lulara verilecek. Mayıs ayında enflasyonun ne kadar çıkacağı 3 Haziran’da belli olacak. Haziran ayında ne kadar olacağını 3 Temmuz’da öğreneceğiz. Geçen yıl mayıs ayı için 0.04 enflasyon çıkmıştı ama bu dönemde daha yüksek çıkacağı dillendiriliyor. Yaklaşık yüzde 3 gibi bir enflasyon bekliyoruz. 6 aylık dönem için yaklaşık yüzde 25-26 oranında bir enflasyon çıkacak. SSK, Bağ-Kur emeklisi iseniz sistemde gördüğünüz bir emekli aylığı var. Bunların üzerine enflasyon ne çıkarsa üzerine konulacak” ifadelerini kullandı.

Memur ve memur emeklisinin zam oranına da değinen Erdursun, “Memur ya da memur emeklisi iseniz çıkacak enflasyon farkından 5 puan daha düşüğünü alacaksınız. Çünkü toplu sözleşmede yüzde 15 verilmişti, bunu çıkartıp ikinci dönem toplu sözleşme yüzde 10’u koyacakları için yaklaşık olarak yüzde 20-21 gibi memur ve memur emeklilerinin aylıklarında artış olacak” dedi.

En düşük emekli maaşı alan 3 milyon 601.551 emekli de Temmuz ayında gelecek zammı bekliyor. Yeni yıldan bu yana 10.000 TL olan en düşük emekli maaşının ne kadar olacağı merak edilirken, Erdursun tahminlerini şöyle aktardı:

“Bu dönemde en düşük emekli aylığının yine yüzde 25-26 yani ne çıkarsa enflasyon 10 bin liraya da yansıtacaklarını düşünüyorum. En düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira civarında olur diye düşünüyorum. Seyyanen artış yapılır mı ya da refah payı verilir mi? Bunların hepsini 3-20 Temmuz arasında göreceğiz.”

Exit mobile version