O ilin geçim kaynağıydı, artık ekmeyecekler! Hem para etmiyor hem rekolte düştü: Üretici o meyveden vazgeçti

O ilin geçim kaynağıydı, artık ekmeyecekler! Hem para etmiyor hem rekolte düştü: Üretici o meyveden vazgeçti

Araç izmir’in Selçuk ilçesinde şeftali hasadı başlarken üretici İbrahim Çerçioğlu, hasat konusundaki problemlere değindi. Kendi bahçesinde yaptığı şeftali hasadına İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil ve Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı katıldı.

Burada konuşma yapan İl Müdürü Mustafa Şahin, “İzmir, şeftali üretiminde önemli bir yere sahip. Bu yıl da bol kazançlı bir sezon diliyorum” dedi. Çerçioğlu ise yaşadıkları sorunlara değindi.

Çerçioğlu, ilçedeki şeftali üretimini şöyle değerlendirdi:

“Geçen yıl şeftali rekoltesi düştü, çünkü şeftali para etmiyor diye bahçeler bozuldu. Maliyetiyle satış birçok gün kafakafaya gidiyor! Şeftalinin 12-13 lira çiftçiye maliyeti var. Bunun en iyisi kalitelisi 20 liraya gitse, meyve suyuna döküleni de 4 lira deseniz, ortalama fiyatı 12-13 liraya düşer.” Ya işçili? Ya mazot? Yanıtlar içler acısı… “Burdan istanbul’a nakliye için kamyon 50 bin liraya gidiyor. İşçilik ise kiloda 5.75 kuruşu işçiye verilen kısım. Maliyetlerle baş edemiyoruz.”

Çerçioğlu, “Sanayi ürünleri ekilmeli. Mesela pamuk! Çukurova’nın başlıca ürünüdür, ama kalmadı” dedi. Bunun yanı sıra ikinci bir talep olarak mazotta verginin kaldırılması gerektiğini savundu.

Exit mobile version