Oda Başkanı: Ankara’da lokantacılar usta bulamıyor!

Ankara’da lokantacı esnafının son zamanlarda artan maliyetler yüzünden zor durumda olduğunu kaydeden Ankara Lokantacılar Kebapçılar Köfteciler Esnaf Odası Başkanı Mehmet Aztekin, anadolugazete.com.tr’ye yaptığı açıklamada, Ankara’da 6 bine yakın lokanta olduğunu, Oda’ya kayıtlı da 2 bin 500 üyenin olduğunu ifade etti.

Aztekin, esnafın ayakta durma çabası içinde olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

“Özellikle pandemi, sektörü oldukça olumsuz etkiledi, bu olumsuz seyir o günden bugüne sürmeye devam ediyor. Örneğin pandemiden önce 50 kilogramlık unun çuvalı 150 TL idi, şimdi 850 TL. Et fiyatlarına da yetişemez olduk. Şu anda kemikli etin fiyatı 450 TL. Lahmacun-pide fırınlarında bir de odun maliyeti var. Sadece malzeme olarak değil, esnaf artan kira fiyatlarına da yetişemez oldu. Kısacası, pandemiden sonra sektörümüz adeta bir çıkmaza girdi.”

Ocak ayında tarifenin güncellendiğini belirten Aztekin,100 gram döner ve 100 gram Adana’nın fiyatının 300 lira olduğunu kaydetti.

Aztekin, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Lokantalarda porsiyon küçülmedi. Ankara’da ünlü lokantalar 100 gram dönerin yanına patates kızartması, salata ve cacık gibi ürünler ikram olarak geliyor. Aslında 100 gram döner tarife de 300 lira. Esnaf dönerin yanına ikram vererek, ikram edilen ürünlerin parasına da dönerden alıyor. Ama bizim odamıza kayıtlı esnaf, 300 liranın üstüne döner vermeyi bırakın fiyat tarifesinin aşağısında döner satıyor. Bize kayıtlı olmayan esnaf 450 liraya döner satıyor. Ama dediğim gibi dönerin yanında aperatif ürünleri müşteriye ikram olarak veriyor. Yaşın yanında kuru da yanıyor.”

Başkan Aztekin, lokantacı esnafının iş potansiyelinin düşük olduğunu belirterek, odaya kayıtlı esnafın tarifenin altında satış yaptığına işaret etti.

Exit mobile version