Hakan Doğu, Avrupa’da yoğun işten çıkarmalara yol açan dönüşümle ilgili olarak, “Herkes elektrikli hızlı geliyor diye akıl dışı yatırımlar yaptı. Fakat ne halk ne altyapı buna hazırdı,” ifadelerini kullanarak, elektrikli araçlara yönelik yatırımların altyapı ve pazar koşullarına uyumsuzluğuna dikkat çekti. Doğu’ya göre, Çin’in rekabetçi üstünlüğü, Avrupa’nın planlarını bozarken, desteklerin çekilmesiyle amortismanların beklenen kazancı getirmemesi sonucunda büyük zararlara yol açıyor.
Son dönemde otomotiv devlerinin açıklamaları, Doğu’nun tespitlerini doğrular nitelikte. Audi, 1.500 kişinin işine son verileceğini ve 14.000 pozisyonun silineceğini duyurdu. Volkswagen (VW), 120.000 kişinin bu süreçten etkilenebileceğini belirtirken, Schaeffler 4.700 kişiyi işten çıkarıyor. Bosch 7.000 pozisyonu silerken, Daimler 500 pozisyonun ortadan kaldırılacağını ve bu sayının 30.000’e kadar çıkabileceğini belirtti. ZF ise 14.000 pozisyonun daha silinmesi yönünde planlarını duyurdu. Stellantis için 25.000 pozisyon tehlikede.
Doğu, Avrupa’nın bu zorlu sürecinin Türkiye’yi de derinden etkileyeceğini vurguladı: “Avrupa nezle olursa Türkiye’nin zatüre olacağını belirtmiş olalım.” Bu yorum, Türkiye’nin Avrupa otomotiv pazarına bağlı yapısının yarattığı kırılganlığa dikkat çekiyor.
Avrupa’daki dönüşüm ve Çin’in küresel pazardaki etkinliği artarken, Doğu’nun işaret ettiği bu tespit, sektördeki endişeleri ve Türkiye üzerindeki olası etkileri gözler önüne seriyor.