Orada konut yatırımı patladı! Türklerin yeni adresi: Dövizle kira alıyorlar, paraya para demiyorlar

Orada konut yatırımı patladı! Türklerin yeni adresi: Dövizle kira alıyorlar, paraya para demiyorlar

KKTC, döviz bazlı kira geliri sunmasıyla dikkat çekiyor. Türkiye’deki yüksek faiz oranları ve kiracı-ev sahibi problemleri, birçok Türk vatandaşını Kıbrıs’taki gayrimenkul projelerine yöneltti. Kıbrıs’ta konut projeleri sahibi olan Hasan Bursalıoğlu, yatırımcıların yüzde 70’inin Türk vatandaşları olduğunu belirtti. KKTC’deki gayrimenkul piyasasında Türk yatırımcıların yoğunluğu gözlemlenirken, toplamda 50’den fazla ülke vatandaşı da bölgeden konut yatırımı yapıyor.

Kıbrıs’ta döviz bazlı kira getirisi, yatırımcılar için büyük bir avantaj sağlıyor. Özellikle İngiliz sterlinine endeksli kira gelirleri, bölgeyi daha cazip hale getiriyor. Bursalıoğlu, 1+1 daireler için yıllık ortalama 20 bin sterlinin üzerinde net kira getirisi beklediklerini vurguladı. Bu durum, Kıbrıs’ı Türkiye’den ev almakta zorlanan yatırımcılar için cazip bir alternatif haline getiriyor.

Türkiye’de konut yatırımlarının amortisman sürelerinin 25 yıla kadar uzayabildiğini belirten Bursalıoğlu, “KKTC’nin yatırım açısından en büyük avantajlarından biri, gayrimenkul gelirlerinin ve değerlerinin dünyanın en çok kullanılan 3. para birimi olan İngiliz sterlinine endeksli olması. Bugün Türkiye’deki insanlar yüzde 50 mevduat faizi ile birikimlerini enflasyon karşısında korumaya çalışırken, Esentepe’de gayrimenkul projeleri döviz bazında yüzde 40 değer kazanıyor. Üstelik sonrasında yine kira gelirleri ile 10-12 yıl sürelerde döviz bazında kendini amorti ediyor. Türkiye’de bu süre 25 yılı buluyor” dedi.

Bursalıoğlu, KKTC’de İsraillilerin yoğun mülk alımları nedeniyle yabancıların yalnızca bir mülk alabilmesine yönelik sınırlamalar getirildiğini de ifade etti. “Yabancılara bir mülk alma hakkı tanındı; ancak Türkiye ve Kıbrıs’ı tanıyanlara üç mülk alma hakkı tanındı. Bu durum, Türkiye’nin avantajlı bir konumda olmasını sağladı” diye ekledi.

Exit mobile version