Özel yasal düzenleme yapıldı: Çinli otomotiv devi Chery, Samsun’da fabrika kuracak

Özel yasal düzenleme yapıldı: Çinli otomotiv devi Chery, Samsun’da fabrika kuracak

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre; bu yerin önce OSB’den tahsis yapılan firmalardan kesinti yapılarak karşılanması planlandı. Ancak OSB kıyı şeridinde kurulduğu için “Kıyı Kanunu’nda değişiklik yapılması gerektiği” fark edildi. Bunun üzerine Meclis’e sunulan vergi paketinin içine bir cümlelik madde eklendi. Vergi paketi geri çekilince OSB’nin kuruluşuna izin talep edilen madde de boşa düşmüş oldu. Akabinde görüşmeleri devam eden tüketici yasasıyla ilgili teklife madde eklenerek yer tahsisi yapıldı.

Ancak OSB kurulmasına ilişkin izne “genişleme izni” de eklendi. Kamu arazi üzerine gerçekleşecek genişleme için devlete para ödenmemesi de yasayla garanti altına alındı.

Söz konusu değişiklik, CHP’nin şerhiyle birlikte diğer parti gruplarının oluru alınarak Meclis’ten geçirilmiş oldu.

Görüşmelerde söz alan CHP Samsun Milletvekili Murat Çam, düzenlemeyi yatırım ve istihdam yönüyle onayladıklarını ancak bazı endişeler nedeniyle şerh düştüklerini söyledi. Murat Çam, OSB’nin genişleme sahasında tarım arazileri bulunduğunu, genişleme durumunda tarımsal üretimin riske gireceğini belirtti.

Çam, altyapı, atık yönetimi ve çevre etki değerlendirme işlemlerinde usulsüzlüklerin aklanmaması konusunda hassasiyetlerin altını çizdiklerini söyledi.

Exit mobile version