Seçimdeki ağır sonucun sebebi olarak görülen ekonomideki krize karşı iktidar, kamuda tasarrufu bir çözüm yolu olarak sundu. Ancak paketten fokotopi ile memur servisine yasak çıktı. 100 milyar liralık tasarruf hedefi karşısında asıl israfın Hazine garantili kıyak projeler ve vergi afları olduğu hatırlatıldı. Yalnızca bu yıl garanti ödemelerinin 160 milyar lirayı aştığı vurgulandı. Milyon dolarlar savrulurken hükümet acı reçeteyi yine dar gelirlinin önüne koydu.
Bir yandan asgari ücrette artış çağrılarına kulak tıkanırken öte yandan kira gelirleri, kafe vergileri takibe alındı. Öğretmenlere ‘çay makinesi kullanmayın’ genelgeleri gönderilirken hamasi adımda sıra motokuryelere geldi. Torba yasaya eklenen düzenlemeyle kayıt dışı çalışan ve yıllık geliri belirli bir meblağın üstünde olan bütün motokuryelerin vergiye tabi tutulacağı kaydedildi. Uygulamanın 2025 yılı başından itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Seçimlerden sonra tasarruf arayışına giren ekonomi yönetimi ne patrona ne de garantili projelere dokundu. Paket adı altında memurun servisi kesildi, yeni vergiler gündeme geldi. Vatandaşları vergi yağmuruna tutan karar sonrasında bir acı reçete de moto kuryelere kesildi. Torba yasa ile birlikte gündeme moto kuryelerden de vergi alınacağı aktarıldı. Ama acı reçete yine ne patrona ne de garantili projelere kesildi.
ürkiye ekonomisinde alınan yanlış kararlar yeni ekonomi yönetimiyle birlikte rafa kalktı. Eskiye dönüş başlarken diğer taraftan da Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, öncesinde de mesajını verdiği acı reçeteyi kesti. Seçim sonrasında harekete geçen yönetim işe tasarruftan başladı. Kemer sıkma politikasını hızlandırmaya çalışan Şimşek, vergi tarafında da vatandaşa yeni kurallar getiriyor. Nisan ayında Şimşek, sosyal medya hesabından mükellefleri uyardı. Sonrasında taşınmaz tarafına bir vergi çalışması yapıldığı gündeme geldi. Hatta iddialara göre, kullanılmayan konut vergisinin bile geleceği paylaşıldı.
En son ise tasarruf paketiyle birlikte, fatura bu sefer çalışanlara kesildi. Mesai ücretlerinden servis hizmetlerine kadar birçok kalem yeniden düzenlendi. Yani tasarruf paketinden fokotopi ile memur servisine yasak çıktı. Hatta buna paralel olarak da yüksek enflasyona rağmen asgari ücrette ikinci bir düzenleme olmayacağı da kesinleşti. Şimdi de moto kuryelere vergi hazırlığı yapıldığı gündeme taşındı. Ekonomim’in aktardığına göre, torba yasa teklifiyle sosyal medya fenomenlerine olduğu gibi vergi kapsamına alınacak. Daha basit bir vergilendirmenin yapılacağı tahmin edilirken, sadece stopaj yolunun kullanılacağı düşünülüyor.
Düzenlemeyle birlikte moto kuryeler bir kamu bankasında hesap açacak. Yapılan faaliyetleri alınan ödemeleri bu hesap üzerinden tahsil edecek ve tüm hasılat bu hesap üzerinden toplanacak. Bankalar, bu kapsamda açılan özel hesaplara aktarılan hasılat tutarları üzerinden, aktarım tarihi itibarıyla yüzde 15 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak, beyan edip vergi dairesine ödemekle yükümlü olacaklar. Yani kuryelere de ek vergi gelmiş olacak.
Yapılması gündeme gelen uygulamayla birlikte tepkiler de gecikmedi. Bütçeyi çökerten Hazine garantili yollara dikkat çeken vatandaşlar sosyal medyada “Holdinglere milyonluk vergi afları geliyor, garantili yollara dokunulmuyor, lüks restoranların vergi denetimi yok. Ama moto kuryere vergi var” tepkisini gösterdi. Seçim sonrasında kemer vatandaşa sıktırılıyor.