Prof. Dr. Daron Acemoğlu’ndan ekonomi yönetimine eleştiri: Şu anki program neoliberal bile değil

Prof. Dr. Daron Acemoğlu’ndan ekonomi yönetimine eleştiri: Şu anki program neoliberal bile değil

Acemoğlu, faiz artırımı ve enflasyon kontrolü gibi politikaların yeterli olmadığını, Türkiye’nin daha kapsamlı bir kalkınma programına ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Şu anki ekonomik politikanın neoliberal bir yapıya bile sahip olmadığını belirterek, “Faizleri azıcık çıkaralım, enflasyonu biraz düşürelim, yabancı sermaye çekelim düşüncesi ile hareket etmek tehlikeli. Türkiye’nin önünde belki 15-20 yıllık bir fırsat penceresi var, bu sürede kalkınma programını hayata geçiremezsek ülke ciddi anlamda geri kalır” ifadelerini kullandı.

Konuyla ilgili olarak Dünya’ya konuşan Acemoğlu, “Şu anki programın ben neoliberal bile olma­dığını düşünüyorum. Bir aşağı bir yukarı, bir aşağı bir yukarı, neoli­beral bile değil… Türkiye bu faizle­rin çok daha fazla yükselmesine izin vermeyecek. Yine düşüreceğiz fa­izleri, yine ekonomi balonlaşacak. Türkiye’nin önünde en çok 20 se­nelik bir pencere var; belki 15. Bu­nu da kaçırırsak çok kötü. Ülke iyice geri kalır, treni kaçırmış olur… Enf­lasyonu tartışmamız lazım ama bir tek enflasyonu tartışmamız lazım… Londra’daki finansmanlardan 1 milyon dolar daha aldık, o değil. Ko­nuşmamız gereken şeyler çok daha geniş” dedi.

Prof. Dr. Daron Acemoğlu

ABD ile Çin arasında yaşanan ekonomik ve teknolojik rekabeti değerlendiren Acemoğlu, bu durumun bir soğuk savaşa dönüşebileceğini ancak abartmaya gerek olmadığını söyledi. Özellikle teknoloji alanında yaşanan rekabetin iki ülke için de büyük stratejik öneme sahip olduğunu vurgulayan Acemoğlu, çip üretimi ve kontrolünün bu mücadelenin merkezinde olduğunu belirtti. Çin’in teknolojiye sansür ve toplumsal denetim amacıyla yatırım yaptığını, bunun demokrasiyi zayıflatan bir unsur olduğunu dile getiren Acemoğlu, “ABD de teknolojiyi stratejik olarak görüyor ancak farklı açılardan değerlendiriyor” dedi. Türkiye açısından bu rekabetin dünya ekonomisini ciddi şekilde etkileyeceğini belirten Acemoğlu, Türkiye’nin sadece kısa vadeli ekonomik kazançlara odaklanmaması, teknoloji yatırımlarına da yönelmesi gerektiğini vurguladı.

Acemoğlu, “Dünyada sıcak savaş tehlikesi var mı?” sorusuna ise “Ne yazık ki var” şeklinde yanıt verdi. Tayvan konusundaki gerilimin sıcak bir savaşa dönüşme olasılığını göz ardı etmediğini belirten Acemoğlu, Ortadoğu’daki istikrarsızlığın da küresel çapta büyük bir savaşa yol açabileceğini söyledi.

Exit mobile version