Prof. Dr. Hakan Kara ‘zor ama imkânsız değil’ diyerek açıkladı: Türkiye’nin risk primi nasıl düşer?

Prof. Dr. Hakan Kara ‘zor ama imkânsız değil’ diyerek açıkladı: Türkiye’nin risk primi nasıl düşer?

Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’nin CDS (kredi temerrüt swapları) priminin ne kadar düşebileceğine ilişkin bir değerlendirme yaptı. Eski Merkez Bankası başekonomisti, döviz rezervlerinin artırılması, KKM’nin azaltılması ve enflasyonun yüzde 20’nin altına indirilmesi durumunda Türkiye’nin kredi risk priminin 160 seviyelerine kadar düşebileceğini belirtti.

Prof. Dr. Kara, CDS’in 280 seviyesinden 160’lara inmesinin “zor ama imkansız olmadığını” değerlendirdi. Bu önlemlerin alınmasıyla birlikte Türkiye’nin kredi risk priminde önemli bir düşüş sağlanabileceğini ifade etti.

Türkiye’nin risk primi 2022 yılında 885 seviyesine yükselmişti ve 2003’ten o tarihe kadar en yüksek noktaya ulaşmıştı.

Türkçede kredi risk primi veya kredi temerrüt takası olarak kullanılan CDS (Credit Default Swap) aslında bir çeşit sigortalama işlemi olarak tanımlanabilir.

Herhangi bir ülke hazinesine ya da şirketine borç verirken o borcun geri ödenmemesi ihtimaline karşı aldığınız sigorta poliçesine CDS deniyor ve genellikle over-the-counter (OTC) yani herhangi bir borsa düzenlemesine tabi olmayan tezgahüstü piyasalarda işlem görüyor.

Ülkelerin dış borçlanmalarına karşı CDS’leri genelde büyük uluslararası yatırım bankaları sağlıyor ve o ülkelerin borcunu çevirememesi halinde ödemeyi bu banka üstlenmiş oluyor. Bu bankalar da söz konusu ülkenin geri ödeme yeteneğini, makroekonomik koşullarını inceleyerek bir risk oranı belirliyor.

Exit mobile version