Rize’nin Yeni İhracat Ürününe Yoğun Talep… Çöpü Bile Boşa Gitmiyor, Gürcistan ve Almanya’ya İhraç Ediliyor

Rize’nin Yeni İhracat Ürününe Yoğun Talep… Çöpü Bile Boşa Gitmiyor, Gürcistan ve Almanya’ya İhraç Ediliyor

Tesiste çay çöpü önce pelet haline getiriliyor, ardından karbonlaşma işlemiyle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Bu süreçte elde edilen sıvıdan organik gübre üretilirken, çıkan metan gazı da enerji üretiminde kullanılıyor. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, fabrikanın çay atıklarının yüzde 100’ünü değerlendirdiğini belirterek, “Atıklarımızın yüzde 30’u mangal kömürüne, yüzde 30’u organik gübreye dönüşüyor. Yüzde 25 metan gazı olarak tesisin enerji ihtiyacını karşılıyor. Üstelik fabrikanın çatısındaki güneş panelleriyle de 620 KW elektrik üretiyoruz” dedi.

Çay çöpünden üretilen organik gübre, akademik araştırmalara konu oluyor. Başkan Metin, “Çay dalından üretilen organik gübre artık literatüre girdi. Şu anda 3-4 üniversitede bilimsel çalışmalar devam ediyor. Bu gübreyle hangi üründe, ne dozda kullanılacağı belirleniyor. Organik gübremizi yakında sahaya süreceğiz” dedi. Almanya ve Gürcistan’dan gelen talebe rağmen, öncelikli hedefin iç piyasadaki ihtiyacı karşılamak olduğu vurgulandı.

Üretilen mangal kömürü hem iç piyasada hem de yurt dışında büyük ilgi görüyor. Başkan Metin, “Aylık 100 ton civarında üretim yapıyoruz ve ürünler hemen tükeniyor. Almanya, Gürcistan ve Türkiye’nin 25-30 şehrine kadar bu ürünleri gönderiyoruz. Üretim kapasitemizi artırdıkça daha fazla talebe yanıt vereceğiz” diye konuştu.

Rize’de hayata geçirilen bu proje, çayın atık kısmını tamamen değerlendirerek hem çevreye hem de ekonomiye katkı sunuyor. Çay çöpünden elde edilen ürünler, yenilikçi ve sürdürülebilir bir model olarak uluslararası alanda da dikkat çekiyor.

Exit mobile version