Rusya’nın Doğal Gaz Sevkiyatı Suca’dan Devam Ediyor

Rusya’nın Doğal Gaz Sevkiyatı Suca’dan Devam Ediyor

Rus enerji devi Gazprom, Suca şehrinde Ukrayna ordusu ile süren çatışmalara rağmen doğal gaz sevkiyatının devam ettiğini duyurdu.

Gazprom’un yaptığı açıklamalara göre, bugün Ukrayna üzerinden Avrupa’ya toplamda 38,5 milyon metreküp doğal gaz sevk edilecektir. Bu sevkiyat, Suca’daki ölçüm istasyonundan gerçekleştirilecektir.

Ayrıca, Suca bölgesindeki Sohranivka doğal gaz istasyonundan yapılacak sevkiyat, Ukrayna tarafının aldığı bir karar doğrultusunda askıya alınmıştır.

Bu bölgedeki çatışmalar, 7 Ağustos 2023 tarihinde Rusya ile Ukrayna arasında başlamıştı. Ukrayna, Mayıs 2022’de Avrupa’ya giden Rus doğal gazının üçte birinin geçtiği Sohranivka dağıtım noktasındaki sevkiyatı durdurmuş, bu sebeple gaz sevkiyatı yalnızca Suca noktasından devam etmektedir.

Gazprom, Suca noktasından günde ortalama 42 milyon metreküp doğal gaz sevkiyatı gerçekleştirmektedir. Bu gelişmeler, Avrupa’da özellikle Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de fiyat artışlarına neden olmuştur. Eylül vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı, bu yılın rekor seviyesi olan 40 avrodan kapandı.

Exit mobile version