‘Sahte dolar’ krizinin ayrıntıları ortaya çıkıyor: Güneydoğu’dan Türkiye’ye sokulmuş

‘Sahte dolar’ krizinin ayrıntıları ortaya çıkıyor: Güneydoğu’dan Türkiye’ye sokulmuş

İlk sahte dolar işlemlerinin, Suriye ve Irak ticaretinin yoğun olduğu Gaziantep’te başladığı iddia ediliyor. Daha sonra Antalya ve İzmir gibi turistik bölgelerde döviz bürolarının sahte dolarla yapılan işlemleri tespit etmesi, sorunun ne kadar geniş bir coğrafyaya yayıldığını ortaya koydu. Antalya’da bir kripto para alımında kullanılan sahte dolarlar ise dikkat çekti.

Edinilen bilgiye göre, yüz binlerce dolarlık kripto para alımı yapmak isteyen kişiler, döviz bürosundaki para sayma makinelerini aşmayı hedefledi. Ancak paranın sahteliği, ancak deneyimli bir uzmanın incelemesiyle fark edildi.

Sahte dolar krizinin büyümesiyle birlikte, birçok döviz bürosu ve banka fiziki dolar işlemlerini geçici olarak durdurdu. Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Büroları Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver, sahte 50 ve eski baskı 100 dolarlık banknotların alım-satımının durdurulduğunu açıkladı. Ünver, bu tedbirin para sayma makinelerinin yazılımlarının güncellenmesi tamamlanana kadar süreceğini belirtti.

Uzmanlar, piyasada dolaşan sahte dolarların neredeyse gerçeğiyle bire bir olduğunu ve sıradan vatandaşların fark etmesinin çok zor olduğunu ifade ediyor. Mustafa Ünver, sahte banknotların kalitesine dikkat çekerek şu açıklamalarda bulundu:

İstanbul Kapalıçarşı’da döviz büroları, sahte dolar krizine karşı uyarı afişleri asmaya başladı. 50 ve 100 dolarlık banknotların görsellerinin yer aldığı afişlerde, bu banknotların alım-satımının yapılmayacağı belirtiliyor. Döviz büroları çalışanları, sahte dolarlarla yapılan işlemlerin artışı nedeniyle detaylı inceleme süreçleri başlattı.

Exit mobile version