Türkiye uzun süredir ekonomik krizle boğuşuyor.
Bir süre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz politikasını uygulayan iktidar enflasyon yükselince ekonomiyi Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e devretmişti. Merkez Bankası yönetimi de bu dönemde değişmiş ve politika faizi yüzde 8.5’den yüzde 50’ye yükseltilmişti. Ancak bu da enflasyonu düşürmemişti. TÜİK Nisan ayı enflasyonunu yüzde 70 olarak açıklamıştı.
Bakan Şimşek enflasyonda düşüş için haziranı işaret etse de yerel seçimlerde kamu kaynaklarını kullanan, bakanlarıyla seçim çalışmalarına katılan iktidar, pazartesi günü kamu tasarruf ve tedbir’ paketi açıklayacak. Açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi.
İstanbul’da Türkiye’nin ATM Merkezi-TAM projesinin lansmanında konuşan Şimşek konuyla ilgili “Gelecek hafta pazartesi günü tasarruf tedbir paketini açıklayacağız. Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile birlikte tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Önümüzdeki dönemde bu dezenflasyon sürecini nasıl yöneteceğiz, onunla ilgili çalışmalarımız aralıksız devam edecek” dedi.
“Enflasyon yüksek, mayısta da yükselecek diyebilirler ama son 12 ayda ülkemizde deprem yaşandı. Bunun sektörel olarak bütçe açığı olarak baskısı var. Bütçe açığının yüzde 10’lara çıkmaması için aldığımız tedbirlerin bir kısmı enflasyonistti ama bir kerelikti” diyen “Bazı vergileri artırdık, bu sene artırmayacağız. O zaman bu etkiler temmuz, ağustos ayında ortadan kalkacak. Enflasyon kalıcı bir şekilde aşağı gelecek. En önemli hedefimiz enflasyonun tek haneye inmesi, bunun için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadelerini kullandı.
Şimşek şöyle devam etti: “Nihai amacımız sürdürülebilir yüksek büyüme. Bu program bir geçiş dönemi içeriyor. Özellikle dezenflasyona geçiş dönemi öngördük. Ekonomi programı çalışıyor. Programın merkezinde yeniden dengelenme var yani makroekonomide dengesizlik giderilmesi var. Kur ve faiz sübvansiyonuya bir yere varamayız. Sürdürebilir yüksek büyümeye doğru önemli bir çıkış olacak.
Cari açığı yüzde 2,5’in altına düşüreceğiz. Türkiye, yüzde 2,5’lik cari açık ile çok hızlı rezerv birikimine gidebilir. Altın ithalatındaki normalleşme bunu getirir. Altın ithalatı uygulamasından çıkar çevreleri memnun değil. Biz yatırımı, istihdamı, üretimi ve özellikle ihracatı önceliklendireceğiz. Biz verimlilik ekonomisi peşindeyiz, tasarruf istiyoruz. Tasarruf yaptığınız ölçüde yatırımları artırabilirsiniz.