SGK müdürü açıkladı: 6 aydan fazla çalıştıysanız dikkat! En az 8 maaşa kadar…

SGK müdürü açıkladı: 6 aydan fazla çalıştıysanız dikkat! En az 8 maaşa kadar…

2 Emekçinin çalıştığı işyerinde en az 6 ay çalışmış olması da koşuldur:

Aynı işyerinde işe başladığı tarihten itibaren 6 takvim ayının geçmiş olması yeterli sayılmıştır. Burada şayet sınama süresi varsa bu müddet de 6 aylık müddetten sayılacaktır.

3 İşyerinde en az 30 emekçinin çalışıyor olması da gerekir:

Patronun birden fazla şirketi var ise firmalarında çalışan toplam emekçi sayısı baz alınmalıdır. Başka Bir Deyişle emekçinin çalıştığı yerde 2 şahıs dahi olsa toplam şubelerdeki çalışan sayısı 30 ve daha fazla ise güvence hakkı bulunacaktır.

Örneğin bir bankanın bir şubesinde 10 şahıs çalışsa dahi tüm şubeler düşünüldüğünde 30 sayıyı geçilmiş olacaktır.

4 İşten nedensiz çıkartılmak gerekir:

Patronun işten çıkartma operasyonunu legal bir nedene dayandırmaması gerekir. Başka Bir Deyişle münakaşa eden, kaidelere uymayan bir emekçinin çıkartılması haklı mazeretle olmaktadır.

DAVA AÇMAK GEREKİYOR

Bu koşullar yerine geldiğinde şayet işten çıkartılmışsanız sizin için 30 günlük müddet başlamış demektir. Bu 30 gün içinde arabulucuya giderek işe geri dönüş müracaatı yapmanız gerekiyor.

Bu 30 günlük müddet hak düşürücü bir müddet olduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Müddet kaçırılmışsa fesih kabul edilmiş sayılır ve dava açma hakkınız sona erer. Arabulucuda şayet netice alınmaz ise bu kere 2 haftalık müddet içinde iş duruşmasına dava açmak gerekiyor.

8 ÜCRETE KADAR…

İşe geri dönüş kararı verilirken duruşma emekçinin çalıştırılmadığı müddet için en fazla 4 ücrete kadar boş geçen müddet tazminatına hükmedecektir.

Exit mobile version