Sigara tiryakilerinden sonra şimdi kahve tiryakileri isyan edecek! Fiyatlar son 47 yılın zirvesinde: Kahve içmek lüks olacak

Sigara tiryakilerinden sonra şimdi kahve tiryakileri isyan edecek! Fiyatlar son 47 yılın zirvesinde: Kahve içmek lüks olacak

Kahve fiyatları, global arz sıkıntıları nedeniyle hızla yükseliyor. Arabica kahvesinin Mart vadeli işlemleri, geçtiğimiz Çarşamba günü %3,9 oranında bir artış göstererek, 1977 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bu artışla birlikte, 2024 yılı itibarıyla Arabica fiyatları, yıllık %70 oranında bir artış göstermiş oldu. Şu an için Arabica kahvesinin fiyatı, libre başına 3,29 dolara yükseldi. Bu da kilogram başına 7,25 dolar anlamına geliyor.

Robusta kahvesi de benzer bir yükseliş yaşadı ve Ocak vadeli işlemlerde %6,38 oranında bir artışla son kilogram başına 5,55 dolara çıktı. Son iki aydır Robusta kahvesinin fiyatları, zirveye doğru tırmanmaya devam ediyor.

Peki, bu fiyat artışlarının arkasında ne var? Cevap, küresel kahve üretiminde yaşanan olumsuz hava koşullarında gizli. Kahvenin en büyük üreticisi Brezilya, yılın başında şiddetli kuraklıkla karşılaştı. Minas Gerais gibi önemli kahve üretim bölgelerinde yağış miktarları, tarihsel ortalamanın yalnızca %10’una ulaşabildi. Bu kuraklık, 1981’den bu yana Brezilya’nın en büyük üretim kaybına yol açtı. Ülkedeki üretim tahminleri, 2025/26 dönemi için ciddi şekilde düşürüldü.

Vietnam’da da durum farklı değil. Aşırı yağışlar ve kuraklık, üretim üzerinde baskı yaratırken, 2023/24 dönemi için Vietnam’ın kahve üretimi %20 oranında azaldı. Bu, son dört yılın en düşük üretim seviyesiydi ve Vietnam, dünya çapında Robusta kahvesi üretiminin lideri olduğundan, bu kayıp doğrudan fiyatları etkiliyor.

Kahve fiyatlarındaki bu keskin artış sadece üreticileri etkilemekle kalmıyor, tüketicilere de yansıyor. Önde gelen kahve markaları, maliyet artışlarını dengelemek amacıyla fiyatlarını yükseltme yoluna gidiyor. Kasım ayında Nestlé, daha küçük paketler ve daha yüksek fiyatlarla satış yapmayı planladığını duyurdu. Bu karar, kahve çekirdeklerindeki maliyet artışlarının tüketici fiyatlarına yansımasının bir göstergesi olarak dikkat çekiyor.

Exit mobile version