Sürücüler dikkat: Bunu yapmazsanız aracın lastiğini elinize alırsınız! Uzmanından hayati uyarı

Sürücüler dikkat: Bunu yapmazsanız aracın lastiğini elinize alırsınız! Uzmanından hayati uyarı

Mevsiminde kullanılan yaz lastiğinin sıcak havalarda kullanımının daha rahat olduğuna dikkat çeken İleri Sürüş Uzmanı Ramazan Ceylan, şunları söyledi:

“Araç lastiklerine baktığımız zaman yaz lastiği, kış lastiği ve çok kullanılmasa da dört mevsim lastik diye adlandırılan lastik tipleri var. Ancak araçlarımızın güvenli seyahat edebilmesi için kışın kış lastiği, yaz mevsiminde ise yaz lastiğini kullanması gerekir, ikisini tavsiye ederiz. Kış lastiği yapısı itibariyle üretim aşamasındayken kauçuğu yaz yazlarına göre yumuşak olduğu için yola tutunma sağlar, frenleme mesafesi düşer ve patinaj çekmeyi önler.

Yaz lastiğini eğer kışın kullanacak olursak kauçuğu sert olduğu için yere tutunması azalır ve normal şartlarda baktığımız zaman frenleme mesafesi uzar, patinaj çekmeye başlar, çok sertleşir. Dört mevsim lastiklere baktığımızda ise her iki lastiği özelliğine yakın özellikler bulunduğu için bu lastiklerin mevsimine göre kullanımını daha az öneririz. Sürücülerimizin güvenlikleri için yazın yaz lastiği, kışın kış lastiği kullanmalarını tavsiye ederiz.

Bunun tersini düşününce kış lastiğini eğer yaz sezonunda kullanır isek, yapısı itibariyle yumuşak olduğundan üretim aşamasında bu da ne olur çok sıcak havalardan dolayı üzerlerinde kauçuklar atmaya başlar. Dişleri tamamen biter azalır ve yola tutunması azalacağı için kazalara davetiye çıkarır. Biz araç kullanıcılarına 1 Aralık 1 Nisan arasında kış lastiği uygulaması vardır. Bu tarihlerden sonraki tarihler arasında ise yaz lastiği kullanımı gereklidir.

Ancak dediğimiz gibi eğer kış lastiğini biz yazın kullanırsak kesinlikle sıcak havalarda hava sıcaklığından dolayı atacağı için yıpranacak, kışın tutunması azalarak bir sonraki kış sezonunda kullanılsa da faydası olmayacak. Çünkü dişleri bitmiş olacaktır. Sürücülerimizin yazın yaz lastiğini, kışın da kış lastiğini kullanması gerekmektedir.”

Exit mobile version