Boş kalan tarım arazilerinin kiralanmasına dönük düzenlemeye ‘Çiftçinin arazisini neden ekemediğine kulak verilsin’ tepkileri yöneltildi. Tarlaların boş kalmasının ardında mazottan, gübreye patlayan maliyetlerin yattığı belirtildi. Fındıktan, kayısıya alım fiyatları yüzleri güldürmezken dönüm başına arpa için 185 TL, ayçiçeği için 206 TL destek duyurulması da sıkıntıları büyüttü. Üretici temsilcileri “Maliyetler yüzde 200 arttı destek yüzde 2’de kaldı” dedi.
Tarımda kapsamlı bir politika oluşturulmaması ‘tarlada 5 lira markette 55 lira’ tablosuna yol açarken çiftçiyi desteklemek yerine ithalatın çözüm görülmesi de sorunu büyüttü. Üreticilerin büyük emekle ektikleri ürünlerini toplamaması bıçağın kemiğe dayandığını gösterdi. Manisalı çiftçiler sorunlarını feryatlarla haykırdı: 36 dönüm tarladan 1 kilo domates toplamadım. Çünkü dekarda 30 bin lira zarar ediyorum. Tarım ülkesi Türkiye’de borcu olmayan çiftçi yok.
Çifçiler bu kez Uşak’ta seslerini duyurdu. Maliyet artışlarına tepki göstermek için traktörleriyle bir araya gelen grup ‘Çalmıyoruz çalışıyoruz batıyoruz’, ‘Domates değil çiftçi salça oldu’ yazılı dövizler taşıdı.
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısırda 10 kuruşa yükseltilen desteğin en az 3 TL olması gerektiğini kaydetti. Doğan, katlanan maliyetler nedeniyle Adana’da binlerce dönüme ekim yapılmadığını belirtti. “Pamuktaki durum vahemeti ortaya koyuyor. 2018 yılında Adana’da 455 bin dönüme pamuk ekilirken bu yıl ekili alan 147 bin dönümde kaldı. Çünkü hükümetten yeterli destek gelmedi, çiftçi iflas etti” dedi.
Orman yangınlarının ardı arkası kesilmezken, çiftçiler sokaklara çıkarken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı “Eski Türkiye’de çocuğunun okuduğu okulun bahçesine başörtülü anneler giremiyordu” açıklamasında bulundu. Bu ifadeler ‘gündem değiştirme çabası’ olarak yorumlandı. Sosyal medyada ‘Tarım bakanı önce tarımdaki sorunları çözmeye odaklansın’ tepkileri paylaşıldı.