TCMB Başkanı Karahan’dan asgari ücret açıklaması: Yüzde 25’lik artış, 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu

TCMB Başkanı Karahan’dan asgari ücret açıklaması: Yüzde 25’lik artış, 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu

Karahan, haziran ayında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı açıklamalarda, Merkez Bankası’nın asgari ücrete yönelik tavsiye veren bir kurum olmadığını vurgulamıştı. Ancak, Washington’daki bu görüşmede Karahan’ın, asgari ücretin enflasyon üzerindeki etkisine dair daha ılımlı bir yaklaşım sergilediği görüldü. Daha önceki açıklamalarında, asgari ücretin enflasyon riski oluşturmadığını belirten Karahan, bu defa asgari ücret artışının, enflasyon hedeflerine uygun şekilde ayarlanabileceği mesajını verdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün (IIF) düzenlediği toplantıda Türkiye ekonomisi hakkında konuşurken asgari ücret konusuna da değindi. Şimşek, asgari ücretin belirlenme sürecinin işverenler, sendikalar ve hükümetin ortak kararıyla ilerlediğini belirterek, sürecin henüz başında olduklarını ve şu aşamada rakam vermenin doğru olmayacağını söyledi. Bakan Şimşek, belirlenen asgari ücretin ekonomik rekabet gücünü koruyacak şekilde düzenleneceğinden emin olduğunu ifade etti.

Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisindeki önceliklerin fiyat istikrarı ve mali disiplin olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıl boyunca birçok ekonomik alanda ilerleme kaydettiklerini belirten Şimşek, enflasyonu düşürme konusunda Merkez Bankası ile uyumlu bir mali politika uygulamak istediklerini söyledi. Cari açığı daraltma hedeflerine de değinen Şimşek, Türkiye’nin zorlu coğrafi koşullara rağmen bu konuda başarı sağladığını ifade etti.

Türkiye’nin rezervlerini yeniden inşa ettiklerini ve bu süreçte Türk Lirası’na olan güvenin arttığını belirten Şimşek, genişletilen vergi tabanı ve sıkı harcama politikalarıyla kamu maliyesine yönelik yapısal reformlar için mali alan yaratmak istediklerini açıkladı. Dijital dönüşüm, sanayi modernizasyonu ve yeşil ekonomi alanlarında yapılacak reformların kaynak gerektirdiğini belirten Şimşek, 2025 yılı itibarıyla güçlü mali politikalarla enflasyonu düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Exit mobile version