Atalay, ”Asgari ücretli işçiler olarak önerimiz yüzde 45 enflasyon üzerine refah payı ile zam yapılmasını istiyoruz. Yüzde 20 refah payı ile 29 bin 583 TL olmasını istiyoruz. Bunu verirlerse imza atarız, yoksa atmayız” ifadelerini kullandı. Atalay’ın bu çıkışı sonrası gözler dördüncü toplantıya çevrildi.
Komisyonda işveren tarafını temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) ise asgari ücrete ilişkin görüş, öneri ve teklifini önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda masaya getirecek. Edilen bilgiye göre, TİSK’in asgari ücret için yüzde 25-30 aralığında bir teklif sunması planlanıyor. Yüzde aralığına bakıldığında ise bu teklifle birlikte net asgari ücret için TİSK’in teklifinin 21 bin 250 – 22 bin 100 TL arasında olması bekleniyor.
Öte yandan, asgari ücrete bağlı olarak her yıl artan sigorta primlerine bakıldığında ise en düşük sigorta primi 6 bin 500 TL civarında.
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, esnaf ve sanakatkarların sigorta prim yükünün hafifletilmesi gerektiğini söyledi. Hali hazırda ödenen primlerin yüksek olduğunu belirten Palandöken, her yıl asgari ücretle birlikte sosyal güvenlik primlerinin de artığına dikkat çekti.
Yeni asgari ücrete ilişkin “İşverenle işçi temsilcisi tespit ediyor ama son noktayı hükümet koyuyor” diyen Palandöken, şöyle konuştu:
”Bir-iki işçi çalıştıran esnafa devlet desteğinin daha fazla olması lazım. Teklif bizimle ilgili değil. Onu sendikalar bu konuda uzlaşma masasında oturuyorlar. Prim desteği, büyük işletmelerle küçük işletmeler arasındaki maliyetlerin düşürülmesi açısından önemli. Onlar ikinci kategoride yapılmalı. Onlarda yüzde 5 ise bizde yüzde 10 olması lazım desteğin. Primlerin esnaf sanatkarlar için daha düşük seviyede ve ödenebilir olması önemli.”
İşverene, mevcut durumda asgari ücretli personel için kişi başına 700 lira destek veriliyor.