14 Ekim Dünya Standartlar Günü’nde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve ISO Başkanı Dr. Sung Hwan Cho’nun katılımıyla Bilişim Vadisi’nde program gerçekleştirilecekleri bilgisini veren Şahin, “TSE’e 16 Ekim 1954’te kuruldu. Enstitü çeşitli alanlarda standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi yapıyor. Türkiye’nin dört bir yanında bulunan 25 yerleşkede, 180’den fazla uzmanlık alanında, 18 binden fazla deney ve kalibrasyon yöntemi, 2 binden fazla ulusal ve uluslararası akreditasyona sahip 22 deney ve 3 kalibrasyon laboratuvarıyla hizmet sunuyoruz.” diye konuştu.
Şahin, TSE’nin Türkiye’nin en büyük projelerinden Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) “nükleer yapı denetimi kuruluşu” olarak yetkilendirildiğine işaret ederek, bu projede 168 tesisin yapı denetimi işini gerçekleştirdiklerini, yaptıkları düzenlemelerle yerli malzemelerin kullanımını artırarak, sanayicilere destek olduklarını dile getirdi.
Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali ve dünyanın en büyük nükleer inşaatı olan Akkuyu NGS Projesi’nde TSE’nin yetkilendirilmesiyle verdikleri hizmetler sonucu, yaklaşık 664 milyon dolarlık yerli malzemenin sanayicilerden tedarik edilerek projede kullanıldığını aktaran Şahin, “Enstitü olarak, Türkiye’de gerçekleştirilen ve planlanan nükleer projelerde yapı denetim ve uygunluk değerlendirme faaliyetlerinin etkinliğini artırmayı hedefliyoruz. Akkuyu Nükleer Güç Santrali başta olmak üzere, ülkemizde yapılacak nükleer güç santrallerinde en geniş kapsamda yerli bir kurum olarak hizmet vermek öncelikli stratejimizdir.” değerlendirmesinde bulundu.
Şahin, Toplu Konut İdaresi Başkanlığının konut projelerinde uygulama öncesi sahadan aldıkları yapı malzemelerini titizlikle test ettiklerini, şeffaf sonuçlarla standartlı ürün kullanımına katkı sağladıklarını anlattı.
Helal belgelendirme faaliyetlerine gıda ve kozmetik ürünleri yanında helal turizm belgesini de dahil ederek hizmet alanlarını genişlettiklerine dikkati çeken Şahin, “TSE, helal gıda ve kozmetik alanında olduğu gibi helal turizm alanında da İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü standartlarına göre Helal Akreditasyon Kurumunca dünyada ilk kez akredite edilen belgelendirme kuruluşu oldu. Enstitüsü, helal turizm alanında Ocak 2023’ten itibaren turizm alanında da standartlar belirleyerek, helal belgelendirme yapmaya başladı. 5 ayda 4 işletmeye bu belgeyi verdi.” ifadelerini kullandı.
Şahin, Enstitüsünün, 2023’te önemli bir projeyi uygulamaya alarak, “Su Verimliliği Yönetim Sistemi Belgelendirilmesi” hizmetine başladığını anımsatarak, sistemle belediyeler ve sanayi kuruluşlarının suyu etkin, verimli kullanılabileceğini bildirdi.
Bu hizmetin, geri dönüşümün yapılmasını ve israfın önlenmesini sağlayacak standartları ortaya koyduğuna işaret eden Şahin, “Suyun harcandıktan sonra depolanması, tekrar arıtılması, geri kazanılması sürecinde, enerji ve su kayıpları dahil bütüne bakıyoruz. Kuruluşa, verimlilik hesabı yapmak suretiyle sistem yönetimi uygulamasını sağlatıyoruz. Suyun yönetimini disipline etmiş oluyoruz.” dedi.