Tüm Kiracıların 5 Gün İçinde Bu Belgeyi Bildirmesi Gerekiyor: Yürürlüğe Girdi

Tüm Kiracıların 5 Gün İçinde Bu Belgeyi Bildirmesi Gerekiyor: Yürürlüğe Girdi

Merkezi Kira Takip Sistemi’nin kiralama süreçlerinde karşılaşılabilecek anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştırması hedefleniyor. Kiralama sözleşmelerinin bu sisteme dahil edilmesiyle birlikte piyasa daha şeffaf hale gelecek. Kiracıların yeni eve çıktıktan yaklaşık 5 gün sonra beyannamelerini bildirmesinin önemine vurgu yapıldı.

Dijitalleşen kira sözleşmeleriyle birlikte gayrimenkul yatırımları daha cazip hale gelecek. Kiracı ve ev sahibi arasındaki sözleşmeler, ev sahibi veya yetkilendirilmiş gayrimenkul danışmanı tarafından e-Devlet üzerinden internet tapu bağlantısı ile gerçekleştirilecek. Kiracı ve kefiller de elektronik imza kullanarak sözleşmeyi onaylayabilecek. Bunun için mevzuatta yeni düzenlemeler yapılması ve depozito gibi konuların sözleşmeye eklenmesi gerektiği ifade edildi.

Geçiş sürecinde konut cins değişikliğinin yapılması gerektiğine de dikkat çekildi. Türkiye’de yaklaşık 7 milyon konutun bu değişikliği henüz gerçekleştirilmediği belirtildi. Bu durum, sözleşme hazırlama sürecini zorlaştırıyor. E-Devlet sistemi üzerinden kira bedellerinin izlenmesi, kiracılar ve ev sahipleri için piyasa koşulları hakkında güncel bilgi sağlayacak ve aşırı kira artışlarının tespitiyle gerekli müdahalelerin yapılmasına olanak tanıyacak.

Exit mobile version