TÜRK-İŞ açlık sınırını açıkladı! İşte o rakam…

TÜRK-İŞ açlık sınırını açıkladı! İşte o rakam…

TÜRK-İŞ tarafından yapılan temmuz ayı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 19.234,43 TL’ye yükseldi. Aynı araştırmada, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 62 bin 652 TL olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 24 bin 901 TL’ye çıktı.

TÜRK-İŞ raporunda, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artışın bir önceki aya göre yüzde 1,34 oranında gerçekleştiği belirtildi. Yılbaşına göre gıda harcaması tutarına gelen ek yük 4 bin 185 TL oldu. Tüm temel harcamalar için yapılması gereken harcama tutarı ise son yedi ayda 13 bin 633 TL artış gösterdi.

TÜRK-İŞ’in raporunda, başta dar ve sabit gelirli çalışanlar ve emekliler olmak üzere toplumun geniş kesimlerinin insan onuruna yaraşır şartlarda yaşantılarını sürdürebilmelerinin her geçen gün daha da zorlaştığı vurgulandı. Raporda, “Ailede çalışan sayısının genelde tek kişi olduğu ve ek bir gelirin söz konusu olmadığı durumlarda, elde edilen ücret geliri ailenin temel ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak kalmakta ve ücretlerin yetersizliği tartışma konusu olmaktadır” denildi.

Araştırmanın sonuçlarına göre, Ankara’da dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarındaki yedi aylık değişim oranı yüzde 33,28 oldu. Son on iki ay itibarıyla değişim oranı ise yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış yüzde 81,16 olarak gerçekleşti.

Exit mobile version