Türkiye İkinci Çeyrek Büyüme Rakamları Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ikinci çeyreğine ait büyüme rakamlarını açıkladı.

Ülke genelinde yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları, geçen yılın aynı dönemine göre %1,6 oranında artış gösterdi. Devletin nihai tüketim harcamaları ise %0,7 oranında bir yükseliş kaydetti.

Mevsimsel ve takvim etkilerinden arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %0,1 oranında artış gösterdi. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, geçen yılın aynı çeyreğine göre %2,8 oranında yükseldi.

Yerli hane halklarının tüketim harcamaları, ikinci çeyrekte zincirlenmiş hacim endeksi bazında %1,6 artış kaydederken, devlet harcamaları %0,7, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %0,5 artış gösterdi. Ayrıca, mal ve hizmet ihracatı %0,04 artarken, ithalat %5,7 azaldı.

İş gücü ödemelerinde ise dikkat çekici bir artış yaşandı; söz konusu dönemde %112,4 oranında bir artış tespit edildi. Net işletme artığı/karma gelir ise %47,7 arttı.

İş gücü ödemelerinin, cari fiyatlarla gayrisafi katma değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde %33,8 iken 2024’te %40,8 düzeyine ulaştı. Net işletme artığı/karma gelirin payı da %44,6’dan %37,4’e düştü.

Exit mobile version