Türkiye ve KİK arasında ticaret anlaşmasının ilk turu gerçekleştirildi!

Türkiye ve KİK arasında ticaret anlaşmasının ilk turu gerçekleştirildi!

Müzakerelerin birinci turunda, mal ticareti, menşe kuralları, müteahhitlik, turizm, sağlık gibi çeşitli alanları içerecek şekilde hizmet ticareti ve yatırımların kolaylaştırılması konularında detaylı görüşmeler yapıldı. Taraflar, müzakerelere çevrim içi toplantılar ile devam edecek ve ikinci tur müzakereleri için yılın son çeyreğinde Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelecek. Müzakerelerin yıl sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.

2,4 Trilyon Dolarlık Ticaret Hacmi

KİK üye ülkeleri (Bahreyn, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman) ile Türkiye’nin dünya ile toplam ticaret hacminin 2,4 trilyon dolar olduğu belirtiliyor. Serbest ticaret anlaşmasının hayata geçirilmesiyle dünyanın en büyük serbest ticaret alanlarından biri oluşturulacak. Anlaşma, ticari ilişkilerin geliştirilmesi dışında, karşılıklı yatırımların artırılması için de bir zemin oluşturacak ve turizmden sağlığa, eğitimden lojistik ve bilişime kadar birçok alanda işbirliğinin daha ileriye taşınmasına imkan sağlayacak.

Türk Firmalarına Yeni Fırsatlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Doha’da düzenlenen Körfez İşbirliği Konseyi 44. Zirvesi’ne katılımı sonrasında, KİK, Türkiye ile olan serbest ticaret anlaşması müzakerelerini öncelikli gündemine aldı. Geçtiğimiz yıl, Türkiye ile KİK üyesi ülkeler arasında 31,5 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleştirildi. Bu ülkeler, özellikle müteahhitlik, lojistik ve turizm gibi hizmet sektörlerinde Türk firmalarına önemli fırsatlar sunuyor ve Türkiye’deki yatırımlarını artırıyor.

Exit mobile version