Türkiye ve Rusya: İş birliği olanakları

Türkiye ve Rusya: İş birliği olanakları

“Yakutistan İnşaatçılar Birliği” Uzak Doğu’daki en büyük inşaatçı birliğidir. Bugün altı yüzden fazla inşaat kuruluşunu bir araya getirmektedir. Başkanı Aykal İvanoviç Gabışev, aynı zamanda Ulusal İnşaatçılar Birliği üyesi olan Uzak Doğu bölgesindeki tüm inşaat derneklerinin koordinatörüdür. Uzak Doğu İnşaat Meslek Odalarının toplam aktif üye sayısı, sermaye inşaat projelerinin inşası, yeniden inşası, revizyonu ve yıkımını gerçekleştiren 5.450 inşaat şirketidir.

Rusya ve Türkiye, ticaret, sanayi ve enerji gibi alanlarda aktif olarak gelişen uzun soluklu ve istikrarlı bir ortaklığa sahiptir. Ülkeler arasındaki ticaret hacmi son yıllarda önemli ölçüde artarak 2023 yılında 60 milyar doları aşmıştır. Türkiye, Rusya’nın kilit ekonomik ortaklarından biridir ve her iki taraf da iş birliğini daha da genişletme arzusundadır.

Aralık 2021’de NOSTROI Başkanı Anton Gluşkov, Aykal Gabışev’in girişimiyle Türkiye’nin Rusya Büyükelçisi Mehmet Samsar ile bir araya geldi.

O zamandan bu yana dünya hayatında pek çok önemli olay meydana gelmiştir. Ancak Rusya Federasyonu, Saha Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti arasındaki karşılıklı iş birliği arzusu hep aynı kaldı. Bugün, Saha Cumhuriyeti ve Rusya Uzak Doğu Bölgesi iş çevreleri adına Türk dostlarımı bir kez daha iki büyük devletin refahı için birlikte çalışmaya davet ediyorum.

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 31 Temmuz 2024 tarihinde yayımlanan verilere göre 2024 yılının ilk yarısında Türkiye’den Rusya’ya yapılan mal ihracatı, 2023 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 28,3 oranında azalarak 4,16 milyar dolara gerilemiştir (geçen yılın ilk yarısında 5,8 milyar dolardı). Haziran 2024 de dahil olmak üzere Türkiye Rusya’ya 670 milyon dolar değerinde mal göndermiş (bir ay önce 784 milyon dolar) ve bir önceki yıla göre neredeyse yüzde 30 düşüş göstermiştir (956 milyon dolar).

2023 yılında Türkiye, Rusya’nın diğer ülkelerle olan ticaret hacminde üçüncü sırada yer almıştır (yaklaşık %8). Bu ticaretin büyük bir kısmı Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı ithalattan kaynaklanıyor ve bu ithalat da ağırlıklı olarak enerji tedarikinden oluşmaktadır. 2024’ün ilk yarısında Rusya’nın Türkiye’ye tedariki 22 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir (2023’ün aynı dönemine göre %10 daha az – 24,6 milyar dolar). Ocak-Haziran 2024 rakamının %70’inden fazlası (16 milyar dolar) yakıt tedariki (petrol, gaz, kömür) olarak gerçekleşmiştir. Bununla birlikte pandemi öncesi göstergelerle karşılaştırıldığında, Rus-Türk ticaret cirosu yine de iki kattan fazla artmıştır.

Mavi Akım ve Türk Akımı enerji projeleri, Türkiye’de uluslararası bir gaz merkezinin oluşturulması, Rosatom ile iş birliği içinde Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu’nun inşası, karşılıklı turizmin geliştirilmesi ve diğer konular Türkiye-Rusya ilişkilerini yakından takip eden herkesin malumudur. Halihazırda karşılıklı yatırımların daha da arttırılması için bazı koşulların yaratılmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Rusya’nın idarî bölgelerinden birini oluşturan ve Türk Dünyasının en kuzey-doğusunda yer alan Saha (Yakutistan) Cumhuriyeti, yüksek yatırım potansiyeliyle Rusya’nın en hızlı büyüyen bölgelerinden biridir.

Exit mobile version