Allianz Trade’in uzman ekonomistleri tarafından hazırlanan rapor, küresel ticari iflasların 2024 yılında yüzde 11 artacağı ve 2025’te de yüzde 2’lik bir artışla zirve seviyelere ulaşacağına dikkat çekiyor. 2026 yılına kadar iflas oranlarının durmadan yükselmesi, bu durumun uzun vadeli bir sorun olacağını gösteriyor.
Raporda, ABD’de iflasların 2025’te yüzde 12, Almanya’da yüzde 4 artması beklenirken, Fransa ve Birleşik Krallık’ta da 2026’ya kadar yüksek iflas seviyelerinin devam edeceği öngörülüyor. İtalya’da ise iflasların yükselmeye devam etmesi bekleniyor. Çin’de ise ticari iflaslar, 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 5 ve yüzde 6 artacak.
Haber240’ta yer alan habere göre, küresel iflasların çoğu, dünya genelinde GSYH’nin yarısından fazlasını oluşturan ülkelerde gerçekleşecek. Yılın başından bu yana iflaslar yüzde 9 oranında artış gösterdi ve bu artış, geniş bir coğrafi ve sektörel dağılım sergiliyor. Allianz Trade’in iflas endeksi, 2016-2019 ortalamasının yüzde 13 üzerinde ancak Küresel Finansal Kriz seviyesinin yüzde 11 altında kalması bekleniyor.
Özellikle Türkiye, yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik duraklama nedeniyle bu zor duruma maruz kalan ülkeler arasında. Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, ticari iflaslardaki bu dalgalanmaların durgun küresel talep, jeopolitik belirsizlikler ve dengesiz finansman koşullarından kaynaklandığını vurguladı. Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui şunları söyledi:
“Pandemi ve enerji krizi sırasında şirketleri iflaslardan koruyan destek perdesinin kalkmış olmasıyla ‘birikmiş’ iflasların ortaya çıkması da bunun bir açıklaması. Bu nedenle, GSYH’leri toplamı küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülke 2024 yılında çift haneli iflas artışlarından etkilenecek ve küresel GSYH’nin üçte ikisini oluşturan birçok ülkede bu yıl iflas seviyesi pandemi öncesi seviyelerin üzerine tırmanacak. Sektör bazında bakıldığında ise; inşaat, perakende ve hizmet sektörleri hem sayı hem de ölçek olarak en çok etkilenen sektörler oldu.”
Allianz Trade’in ekonomistleri tarafından hazırlanan rapor, küresel ekonominin durgun talep, jeopolitik gerginlikler ve dengesiz finansman koşullarıyla mücadele ettiği bir ortamda, işletmelerin karşılaştığı riskleri ve eğilimleri vurguluyor. Özellikle iflas seviyelerinin rekor kırması, istihdam açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Raporda, işsizlik riskiyle en çok karşılaşacak sektörler olarak inşaat, perakende ve hizmet sektörleri öne çıkıyor. Bu sektörlerin zorlu koşullarla başa çıkması, hem istihdam hem de ekonomik istikrar açısından büyük önem taşıyor.