Türkiye’den En Çok Bu Ürün İhraç Ediliyor: 47 Ülke Sıraya Girdi! 2 Tane Yiyen Hastalık Yüzü Görmüyor

Türkiye’den En Çok Bu Ürün İhraç Ediliyor: 47 Ülke Sıraya Girdi! 2 Tane Yiyen Hastalık Yüzü Görmüyor

Hayrettin Uçak, Türkiye’nin dünya genelindeki mandalina üretiminin yüzde 5’ine katkı sağladığını vurgulayarak, “2023 yılında yaş meyve sebze ihracatımızda mandalina, 576 milyon dolarlık gelirle en çok ihraç edilen ürün oldu. Türkiye’nin 1 milyar 112 milyon dolarlık narenciye ihracatının yüzde 52’sini mandalina oluşturdu” şeklinde konuştu.

Zengin vitamin ve mineral içeriğiyle mandalina, A, B ve C vitaminlerinin yanı sıra fosfor içeriyor. Ayrıca mandalinanın kabuğu da tam bir sağlık kaynağı. Kabuk, antioksidan bakımından oldukça zengin olup, kanser tümörlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Yüksek C vitamini içeriği sayesinde cilt sağlığını da destekleyen mandalina, sivilce oluşumunu azaltmada etkilidir.

Satsuma mandalina ihracatında en büyük pazar 90 milyon dolarla Rusya Federasyonu olurken, Ukrayna 24 milyon dolarla ikinci, Sırbistan ise 3,5 milyon dolarla üçüncü sırada yer aldı. Türkiye, 2023 yılında toplam 47 ülkeye satsuma mandalina ihraç etti.

Lif açısından zengin yapısıyla gastrointestinal sağlığı destekleyen bu şifa kaynağı, mide rahatsızlıklarını önlemeye ve vücuttaki toksinleri atmaya yardımcı olur. Mandalina, hem besleyici hem de koruyucu özellikleriyle kış aylarının vazgeçilmez meyvesi olarak sıkça tercih ediliyor.

Exit mobile version