Türkiye’nin sembolü Bursa’nın dev fabrikasının hüzünlü veda hikayesi: Ülkenin en büyük firmalarından biri yok oluyor

Türkiye’nin sembolü Bursa’nın dev fabrikasının hüzünlü veda hikayesi: Ülkenin en büyük firmalarından biri yok oluyor

10 Haber’de yer alan habere göre, 1938 yılında Sümerbank bünyesinde açılan Bursa Merinos Yünlü Sanayi Dokuma Fabrikası, Türkiye’nin sanayileşme hamlesinin en önemli örneklerinden biriydi. Cumhuriyet’in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından açılan ve bizzat ismi verilen fabrika, kısa sürede Orta Doğu ve Balkanların en büyük entegre yünlü kumaş üretim merkezi haline geldi. Fabrika yalnızca tekstil ürünleri üretmekle kalmadı; çalışanlarına yönelik sosyal ve kültürel olanaklar sağlayarak, işçi çocukları için kreş, ücretsiz sinema ve tiyatro gösterimleri, düğün salonları, spor kulübü gibi imkanlar sundu. Merinos Fabrikası, o dönemde yalnızca ekonomik bir değer değil, sosyal bir kalkınma simgesi haline de gelmişti.

Merinos Fabrikası, 1944 yılında iplik üretimine ek olarak dokuma, 1946’da ise apre tesisleriyle donatıldı. 1960’lı yıllarda Bursa ekonomisine en büyük katkıyı sağlayan bu dev tesis, Bursa’nın sosyo-kültürel hayatına da öncülük etti. Kurulan Merinos Spor Kulübü, güreşten basketbola kadar pek çok branşta Türkiye çapında başarılar kazandı, ayrıca fabrikada ücretsiz düzenlenen kültürel etkinlikler Bursalıların buluşma noktası oldu. Fabrika, çalışanlarının çocukları için eğitim kurumları, kreşler ve Bursa’nın ilk modern ilkokullarından birini de hayata geçirerek topluma geniş yelpazede bir sosyal fayda sağladı.

Merinos, AK Parti hükümeti döneminde 2004 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirildi ve üretimi durduruldu. Fabrikanın tarihi arazisi ve taşınmazları Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. 2006 yılında çıkan esrarengiz bir yangınla fabrikanın büyük bir bölümü zarar görürken, arazide inşa edilen Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi ve Merinos Parkı, Bursalılar için bir mesire alanına dönüştü.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararla, Bursa Merinos markası Özelleştirme İdaresi tarafından 2.9 milyon TL bedelle Merinos Halı Sanayi ve Ticaret A.Ş.’ye satıldı. Cumhuriyet tarihinin bir sembolü olan ve geçmişte binlerce kişinin ekonomik ve sosyal hayatına katkı sağlamış bu önemli marka, artık Erdemoğlu Holding çatısı altında yer alacak.

Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu, kısa süre önce Merinos Halı’yı 2025 yılının ortalarında halka açmayı planladıklarını açıklamıştı. Ancak, Bursa Merinos gibi bir sembolün bu kadar düşük bir bedelle özel sektöre devredilmesi, Türkiye’nin sanayileşme tarihindeki önemli bir sayfanın kapanmasına neden oldu.

Exit mobile version