Türkiye’ye kurulmaya başlanan BYD fabrikası kapanıyor mu? Çin’den gelen açıklama şok etkisi yaratmıştı: Bakanlıktan açıklama

Türkiye’ye kurulmaya başlanan BYD fabrikası kapanıyor mu? Çin’den gelen açıklama şok etkisi yaratmıştı: Bakanlıktan açıklama

Elektrikli araç sektörünün lideri BYD, Türkiye’de 1 milyar dolarlık yatırım projesi için çalışmalarına başladım. Çin’in elektrikli araç üreticisi BYD hakkında son zamanlarda gündemde yer alan iddialar dikkat çekerken BYD fabrikası kapanıyor mu? soruları da akıllara geldi. Çin’den gelen açıklama herkeste şok etkisi yaratırken konu hakkındaki detaylarda merak ediliyor. Bakanlık açıkladı tüm soru işaretleri kalktı. İşte tüm detaylar…

Çin’in dev elektrikli araç üreticisi BYD’nin Türkiye’de inşa etmeye başladığı fabrikayla ilgili çarpıcı iddialar gündeme gelmişti. Çin hükümetinin elektrikli araç üreticilerine yönelik “teknoloji paylaşmayın” uyarısı sonrası BYD’nin Türkiye fabrikasını montaj tesisine çevireceği veya yatırımını iptal edebileceği söylentileri yayılmaya başlamıştı. Ancak, son gelen açıklamalar bu iddiaları çürütüyor.

Elektrikli araç sektörünün liderlerinden BYD, Türkiye’deki 1 milyar dolarlık yatırımını iptal etmeyi düşünmediğini açıkladı. Türkiye’de gümrük vergisiz araç satabilmesi için montajın ötesinde tam kapsamlı bir üretim operasyonu kurması gerekliliği, bu yatırımı stratejik bir noktaya getiriyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, fabrikanın inşasıyla ilgili süreç sorunsuz ilerliyor ve BYD, Avrupa pazarında daha fazla yer edinmek adına Türkiye’yi önemli bir üretim merkezi haline getirmeyi planlıyor.

BYD’nin Avrupa operasyonlarına daha fazla odaklanmaya başlaması da dikkat çekiyor. Almanya’da distribütörünü satın alarak bayilerle doğrudan çalışmaya karar veren BYD, 2026 yılına kadar sadece Almanya’da 120.000 elektrikli araç satmayı hedefliyor. Aynı yılın ikinci yarısında Türkiye fabrikasının faaliyete geçmesiyle üretim kapasitesini artırarak Avrupa’daki varlığını daha da güçlendirmek istiyor.

BYD’nin Avrupa pazarında rekabetçi fiyatlarla araç satabilmesi için Türkiye ve Macaristan’daki üretim tesislerinden faydalanması gerekiyor. Şirket, Türkiye’de sınırlı sayıda gümrüksüz araç ithalat iznine sahip olacak, bu da yerel üretimi daha da önemli hale getiriyor.

Exit mobile version