TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Kapısı kapalı 100 bin işletme vergi verecek

TÜRMOB Başkanı Kartaloğlu: Kapısı kapalı 100 bin işletme vergi verecek

TÜRMOB’un Luca muhasebe sistemi verilerine göre, 100 binin üzerinde işletmenin, henüz herhangi bir faaliyette bulunmasa bile, enflasyon düzeltmesi nedeniyle beklenmedik vergi yüküyle karşılaşacağı öngörülüyor. Özellikle yeni yatırım yapan şirketler, üretime başlamadan önce vergiye tabi tutuluyor.

Ekonomim’in haberine göre, hükümetin söylemlerinin aksine, “çok kazanan az, az kazanan çok vergi öder” şeklinde bir sonuç doğuracağı uyarısında bulunan Kartaloğlu, “Kurgulanan sistem, dış kaynak kullanan işletmeleri daha fazla vergiye tabi tutarken, büyük işletmelerin özkaynaklarını güçlendirerek bu yükten daha az etkilenmesine neden oluyor. Bu durum, ekonomi yönetiminin söyleminin tam tersi olarak, çok kazananın daha az, az kazananın ise daha çok vergi ödemesi anlamına geliyor” dedi.

Enflasyon muhasebesi düzenlemesinin 2024 yılında başladığını hatırlatan Kartaloğlu, “31 Aralık 2023’te yapılan vergisiz düzenlemenin ardından 2024’te vergili düzeltmeyle karşılaşıldı. İlk geçici vergi ertelenmesine rağmen, ikinci dönemde erteleme olmadı. Bu durum, zaten yoğun olan vergi takvimini daha da zorlaştırdı” şeklinde konuştu.

Kartaloğlu, “Bakanlık da bu analizi yapıyor ama bütçenin vergiye ihtiyacı olduğunu söylüyor. Yatırım yapan, büyük bir haksızlıkla karşılaşıyor, bir nevi vergi cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Gayrifaal olanlar haksız vergiyle karşılaşıyorlar.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version