Uluslararası Finans Enstitüsü’nden Küresel Ekonomi Tahminleri

Küresel ekonomiye dair yaptığı açıklamada, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), bu yıl büyüme tahminini %2,9 olarak belirledi.

IIF’nin yayımladığı Küresel Görünüm Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin 2024’te %2,7 oranında büyümesi bekleniyor. Kuruluş, güçlü ekonomilerin zayıf performanslarının küresel büyümeyi aşağı çektiğini vurguladı.

Raporda, Orta Doğu’daki çatışmalar ve ABD-Çin ilişkileri gibi jeopolitik gerginliklerin devam ettiği ve bu durumun küresel belirsizliği artırdığı belirtildi. Bu gelişmelerin eş zamanlı olarak yaşanmasının önemli sosyoekonomik sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekildi.

Ayrıca, kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri’nin küresel ekonomik ve ticaret politikaları üzerinde ciddi etkileri olacağı ifade edildi.

Küresel ekonomik faaliyetlerin yavaşlayacağına dair verilerin de yer aldığı raporda, 2023’te %3,1 olan büyüme oranının 2024 ve 2025’te %2,9’a gerileyeceği öngörülüyor.

Raporda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) geçmişte uyguladığı sıkı para politikasının ekonomik etkileri, hane halkı gelirlerinin azalması ve tüketici harcamalarının kısıtlanması gibi sorunlara yol açacağı vurgulandı. Ayrıca, Çin’in ekonomik büyümesinin de yavaşladığına işaret edildi.

Exit mobile version