Uzmanlar ‘Konut alımı için doğru zaman’ diyor! Elinde nakit olanlar için büyük fırsat

Uzmanlar ‘Konut alımı için doğru zaman’ diyor! Elinde nakit olanlar için büyük fırsat

En yüksek konut satışı İstanbul, Ankara ve İzmir’de yapılırken, Hakkari, Ardahan ve Bayburt son üçte yer aldı.

Tatil dönemi olması, yüksek faiz oranları ve konuta ulaşım sorunlarına rağmen ağustosta yılın en yüksek rakamı görüldü. Bu rakam ayrıca tüm zamanların en yüksek üçüncü ağustos ayı rakamı olarak öne çıktı.

İpotekli konut satışları ise ağustosta yıllık bazda yüzde 17,1 azalarak 13 bin 574 oldu. İpotekli satışların toplam satışlar içerisinden aldığı payda yüzde 10,1 ile yılın en yüksek ikinci oranı kayıtlara geçti.

Öte yandan yılın 8 ayındaki konut satış adedinde yüzde 1,1 artışla 806 bin 317’ye ulaşıldı.

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Hakan Şişik, satış rakamlarının, elinde parası olan yatırımcının ve ihtiyacı olanların konuta yöneldiğini gösterdiğini söyledi.

Konutta faiz oranlarının kısmen gerilese de hala çok yüksek olduğunu dile getiren Hakan Şişik, “Kredili konut satışı için olumsuz bir dönem ama elinde nakdi olanlar için bir fırsat dönemi diyebiliriz. Fiyatlarda çözülme var ve nakit akışına ihtiyacı olan sektör elinde nakdi olanlara indirim sağlıyor. Öte yandan faizlerin bir süre sonra düşüp konut fiyatlarının yükseleceğini artık herkes biliyor. Bu yüzden de insanlar bu fırsat dönemini değerlendirmek istiyor” dedi.

Hakan Şişik, markalı konut projelerinin uyguladığı kampanyaların da yüksek satış rakamlarına katkısı olduğunu ifade ederek, “Konut satışlarındaki bu ivmenin devam edeceğini düşünüyoruz. Özellikle son çeyrekte satışlar hızlanacaktır. Bu nedenle 2024’teki satışların geçen yıla oranla bir nebze daha yukarıda, 1,3 milyon adet bandında gerçekleşeceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi (İstebKOOP) Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Özcan da bir yandan inşaat maliyetleri yükselirken diğer yandan reel anlamda konut fiyatlarının düştüğünü belirterek, “Bu durum fırsat alımı yapmak isteyen alıcı adaylarını hareketlendirdi ve faizlerin de düşeceği söylentileri özellikle satış adetlerine yansıdı” ifadelerini kullandı.

Faizlerin gerçekten düşmesi durumunda bu durumun fiyatları da hareketlendireceğini dile getiren Ulvi Özcan, talebin yüksek kalmaya devam edeceğini söyledi.

Exit mobile version