Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaları kapsayan yoksulluk sınırı ise 61 bin 788 TL’ye çıktı. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 24 bin 609 TL’ye yükseldi.
Tüm bu veriler ışığında yaşanan ekonomik kriz her geçen büyüme devam ederken, 17 bin 2 TL olan mevcut asgari ücretin artırılmasına yönelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete temmuz ayında herhangi bir ara zammın gündemlerinde olmadığını söyledi.
Bakan Işıkhan’ın açıklaması sonrası asgari ücrete zam olmayacağı gündemdeki yerini korurken, uzmanlar, temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması durumunda yaşanacak tehlikeye dikkat çekti.
Konuya ilişkin sosyal medya hesabından paylaşım yapan Sabancı Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, “Temmuz ayında Asgari Ücrete zam yapılmaması durumunda: Yıl sonuna doğru, Alt Gelir Grubu, yakın tarihimizin en büyük alım gücü sıkıntısına düşecek. Alt Gelir grubu Finansal Okur Yazar olmamasının sonucunu yaşıyor maalesef” dedi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uzmanı Özgür Erdursun ise, “Ülkemizde Asgari Ücret 17.000 TL, ortalama ücret 30.000 TL, Açlık sınırı 19.000 TL, Yoksulluk sınırı ise 61.800 TL’dir. 1 Temmuz’da Asgari ücret ve diğer ücretlerde artış olmaz ise 2024/Aralık ayında açlık ve yoksulluk sınırı iyimser tahmin ile açlık 24.000 TL, yoksulluk sınırı ise 76.000 TL olur! Ücretlerin büyük bir kısmı açlık sınırının altında kalır! Yüzde 90’ı yoksulluk sınırının altında kalır” ifadelerini kullandı.