Yanlış hesapla doğru iş olmaz

Yanlış hesapla doğru iş olmaz

İstatistik Kurumu, enflasyonun haziranda aylık yüzde 1.64 arttığını duyurdu. Yıllık oran yüzde 71.6 olurken ENAG 12 aylık veriyi yüzde 113 olarak duyurdu. Bu verilerle birlikte SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin alacağı zam yüzde 24.73, memur ve memur emeklilerinin zammı da yüzde 19.31 oldu. Kök aylığı 8 bin liranın altında olanların yaklaşık 4 milyon kişinin aylıklarında artış olmayacağı belirtildi. Tepkiler ise TÜİK’in verilerine yöneldi.

Ekonomist Hakan Kara, memur ve emekliye daha az ücret artışı için bütün kamu zamlarının temmuza ertelendiğini, haziran enflasyonunun böylece düşük çıktığını söyledi. Mahfi Eğilmez ve Serkan Özcan da “Kimsenin inanmadığı rakamlarla enflasyon mücadelesi olmaz” vurgusu yaptı. Sendikalar ve emekli dernekleri de oluşan tabloya sert tepki gösterdi. ‘Altı aylık enflasyon düşük tutularak ciddi bir manipülasyon yapıldı’ denildi.

Hayat pahalılığı artmaya devam ederken, TÜİK’e göre enflasyon düştü. Enflasyon haziranda aylık yüzde 1,64, yıllık yüzde 71,60 olarak gerçekleşti. Memur ve emekli temmuz zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Zamları etkileyecek 6 aylık TÜİK enflasyonu yüzde 24,73 olarak gerçekleşirken, Türk-İş’te bu oran yüzde 31,5, İTO’da ise yüzde 29,7 oldu. Bağımsız kuruluşlarla TÜİK arasındaki fark dikkat çekerken, ‘yanlış verilerle enflasyonla mücadele edilmez’ tepkisi yükseldi.

Türkiye’de hayat pahalılığı artmaya devam ederken, resmi verilerin düşük açıklanması tepkilere neden oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilerin şeffaflığı sık sık tartışma konusu oluyor. TÜİK’e yönelik eleştiriler devam ederken, hazirana ilişkin açıklanan enflasyon verileri tartışmaların alevlenmesine neden oldu.

TÜİK, Haziran 2024 dönemine ilişkin tüketici ve yurt içi üretici fiyat endeksi verilerini açıkladı. Enflasyon 2024 Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,64, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 24,73, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,60 ve 12 aylık ortalamalara göre yüzde 65,07 olarak gerçekleşti. Böylece memur ve emekli temmuz zammı için belirleyici olan 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu.

Ocak ayında yüzde 6,7, şubatta yüzde 4, 53, mart ayında yüzde 3,16, nisan ayında yüzde 3,18 ve mayıs ayında yüzde 3,37 olmak üzere, 5 aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 oranında netleşti. Memur ve emekli zammını etkileyecek 6 aylık enflasyon ise yüzde 24,73 olarak gerçekleşti.

Zamların açıklanacağı ayda bağımsız kuruluşlarla TÜİK arasındaki fark dikkat çekti. Açlık ve yoksulluk sınırını açıklayan Türk-İş’e göre 6 aylık enflasyon yüzde 31,5 olarak gerçekleşirken, resmi enflasyon için öncü veri kabul edilen İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 6 aylık verisi ise yüzde 29,7 olarak kaydedildi.

Bağımsız kuruluşlarla TÜİK arasındaki fark dikkat çekerken, ‘yanlış verilerle enflasyonla mücadele edilmez’ tepkisi yükseldi. Uzmanlar daha önce hatalı veri açıklamanın ağır sonuçları olduğuna dikkat çekerek “Beklentileri yönetmek için, düşük data açıklamanın artık tersine neden olduğunun görülmesi gerek” yorumunu yaptı.

Exit mobile version