CHP Ticaret Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Volkan Demir Meclis’e sunulan E-Ticaret Yasası değişikliğine ilişkin yazılı açıklama yaptı.
Demir, şunları kaydetti: “Küçük işletmelerden ve zor ayakta duran sektörlerden bihaber olarak hazırlanan bu yasa tekliflerinin acilen geri çekilmesi gerekmektedir. Hükümet asgari ücrete ve emekliye zam konularında ne kadar cimri ise küresel sermayeyi aşırı koruma noktasında ise o kadar bonkör davranıyor. Pazaryerlerinde e-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısı 540 bine yaklaşırken kendi sitesinden veya mobil uygulamasından e-ticaret faaliyetinde bulunan ETBİS’e kayıtlı işletmelerin sayısı 35 bini aştı. Bu verilere göre, yasa değişikliği ile korunacak olanlar küresel dev e-ticaret platformları olup, yerli ve daha küçük e-ticaret platformlarının artık rekabet edebilme şansı kalmayacaktır. Bununla da bitmiyor, vergi kanunlarında değişiklik yaparak bu dev e-ticaret platformlarının pazaryerlerinde satış yapan yüzbinlerce küçük işletmeden tevkifat yoluyla vergi toplamayı hedefleyerek küçük işletmeleri zor duruma sokacaktır. Başta çok yaygın olarak faaliyet gösteren online yemek siparişleri olmak üzere, bu düzenleme fiyatları artıracak ve enflasyon olarak bize geri dönecektir. Bu tekliflerin ülke çıkarlarını gözetmek gibi bir amacı yoktur. Küçük işletmelerden ve zor ayakta duran sektörlerden bihaber olarak hazırlanan bu yasa tekliflerinin acilen geri çekilmesi gerekmektedir.”
Özgür Karabat, bunun önüne geçilmesi için 2022’de e-ticaret yasası çıkarıldığını hatırlattı. Ancak AK Parti’nin, bu yasayı etkisiz hale getirecek yeni bir yasa teklifi hazırladığını iddia etti.
Volkan Demir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Küresel sermayeye milyar milyar indirim yapanlar, vatandaşa gelince kaynak yok demeye devam ediyorlar. 2-3 tane kaynak sıralayalım da vatandaşı biraz rahat bıraksınlar; Lisanslama ücretlerini düşürmeyin, vergi cennetlerinin listesini yayınlayın, Yap İşlet Devret ve Kamu Özel İş birliği projelerinden acilen vazgeçin, vatandaştan sabır ve tasarruf beklerken bütçeden pay alan tüm kamu kurumlarının her ay ne kadar tasarruf ettiklerini şeffaf bir şekilde yayınlayın.”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat ise sosyal medya X hesabı üzerinden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e seslendi. Karabat, Çinli şirketlere sağlanan lisans ücretlerinde imtiyaz sağlandığı belirterek Şimşek’e “Alibaba’ya 30 milyar TL’lik kıyağa tek söz edecek misiniz? Yoksa AK Parti’nin derin ekibi sizden habersiz operasyon mu çekiyor?” diye sordu. Karabat, AK Parti hükümetinin Çinli şirketlere sağladığı imtiyazları eleştirerek, emekliye, memura ve işçiye yapılan zamları yük olarak gören hükümetin, rantçılarla iş birliği yaparak Çinli otomotiv markası BYD’ye ve e-ticaret devi Alibaba’ya vergi avantajları sağladığını söyledi. Karabat, Türkiye’nin en büyük e-ticaret sitesi Trendyol’un sahibi Çinli Alibaba’nın, güçlü sermaye yapısıyla Türkiye’de tekel haline geldiğini belirtti.