Yüzde 3.5 kâr marjı olan ürüne yüzde 4 komisyon: Bakan şimşek ‘yüzde 2’ye düştüğünü söylemişti

Yüzde 3.5 kâr marjı olan ürüne yüzde 4 komisyon: Bakan şimşek ‘yüzde 2’ye düştüğünü söylemişti

Cumhuriyet’in haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, banka komisyonlarının yüzde 2 seviyelerine düştüğünü iddia ederken, “Karta farkı isteyen esnafı şikâyet edin” çağrısında bulundu. Ancak esnaf, komisyonların hâlâ yüzde 4 seviyelerinde olduğunu ve bu durumun hem kendilerini hem de tüketicileri mağdur ettiğini belirtiyor.

Türkiye’de kartlarla yapılan ödemelerin son bir yılda yüzde 89 oranında artış gösterdiği belirtiliyor. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, 2020 yılında 75 milyon olan kredi kartı sayısı, günümüzde 125.9 milyon adete ulaştı. 2020 yılının Ağustos ayında yurtiçinde kredi kartı ile yapılan alışveriş tutarı 86 milyar 346 milyon TL iken, 2024 yılının Ağustos ayında bu rakam 1 trilyon 156 milyar 603 milyon TL’ye çıktı. Ancak, bu alışverişlerde işletmelerin bankalara ödedikleri komisyonlar da yüzde 0.60 seviyelerinden yüzde 4’e kadar yükseldi.

Artan enflasyon ve yükselen fiyatlar karşısında, nakit para taşımak istemeyen yurttaşlar kredi kartlarına yönelirken, esnaf bu durumu fırsatçılık olarak değerlendiriyor. Esnaf, kredi kartlı alışverişlerde, bazı ürünler için işletme kârından daha fazla komisyon ödemek zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Bu nedenle, komisyon bedellerini kartlı satış fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyorlar. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu uygulamanın yasak olduğunu belirterek, ceza kesme yoluna gitti.

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, bu durumu değerlendirerek, “Kart komisyonlarının düşürülmesi için BDDK’ya yazdık ama dönüş alamadık. Hazine ve Maliye Bakanlığı’na anlattık, onlardan bir çare istiyoruz” dedi. Palandöken, bankalara ödettikleri diğer kalemlerin de dikkat çekici olduğunu vurgulayarak, “Sadece komisyon değil, pos ücreti, işletme maliyeti gibi birçok kalem daha ödüyoruz bankalara. Kartlı alışverişlerde en çok kazanan bankalar oluyor” şeklinde konuştu.

Palandöken, kamu bankalarına öncelik etmeleri için çağrıda bulundu. Enflasyonun son beş yıldır sürekli arttığını, bu durumun parayı etkilediğini ve 200 TL’nin bile basit bir alışverişi karşılamaktan uzaklaştığını belirtti. Bu durumda esnafın eline nakit para geçmediğini ve kredi kartı kullanmanın zorunlu hale geldiğini vurguladı.

Bendevi Palandöken, kamu bankalarına seslenerek, “Gelin öncü olun, önce siz düşürün pos ve kartlı alışveriş maliyetlerini. Tüm esnaf sizin pos cihazınızı kullansın” diye konuştu. Bu durum, hem esnafın hem de tüketicilerin mağduriyetlerinin giderilmesine yardımcı olabilir.

Exit mobile version