‘Zenginlerin harcamaları arttı’ diyen Karaca açıkladı: Enflasyonda düşüş beklenildiği kadar olmayabilir

‘Zenginlerin harcamaları arttı’ diyen Karaca açıkladı: Enflasyonda düşüş beklenildiği kadar olmayabilir

Ekonomist Eğilmez yıl sonu enflasyon tahminini açıkladı: Ne siz sorun ne ben söyleyeyim

Doç. Dr. Orhan Karaca, talebi kısmaya yönelik enflasyonla mücadelede talebin zenginler tarafından artırıldığını söyledi. Özellikle 2023 yılında en zengin yüzde 20’lik kesimin tüketim harcamalarının yüzde 115 artması dikkat çekiyor. Bu durum, Karaca’nın düşük faiz oranlarının yatırımlara değil, zenginlerin tüketimine yönlendiği tezini güçlendiriyor. Karaca yayınladığı araştırmasında, özellikle gıda fiyatlarındaki yüksek artışların düşük gelirlileri daha fazla etkilediği vurguladı.

Karaca, enflasyonun mevcut politikalarla istenildiği kadar düşmeyebileceğini de öngördü.

Karaca’nın kişisel X hesabından yayınladığı paylaşım şöyle

“2023’te en zengin yüzde 20’nin tüketim harcamaları yüzde 115 artarken en yoksul yüzde 20’nin tüketim harcamalarındaki artış yüzde 79,7 olmuş. TÜİK’in fiyat endekslerine pek güvenim kalmadığı için grafikte bunları reel hale getirmedim ama hangi fiyat endeksini kullanırsanız kullanın ulaşacağınız sonuç zenginlerin tüketim harcamalarında reel olarak muazzam bir artış olduğu, yoksulların tüketim harcamalarındaki reel artışın ise düşük kaldığı olacaktır.

Mesela İTO Geçinme Endeksi yıllık ortalama enflasyonu kullanıldığında en zengin yüzde 20’nin tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 26,7 çıkarken en yoksul yüzde 20’nin tüketim harcamalarındaki reel artış yüzde 5,9 olarak hesaplanmaktadır.

Exit mobile version